Piše KLIX: Zbog Termoelektrane Kakanj u Sarajevu su povišene vrijednosti sumpor dioksida u zraku

Od jutros se na automatskim mjernim stanicama Kantona Sarajevo evidentira porast koncentracija sumpor dioksida.

Povišene vrijednosti tog polutanta na području KS posljedica su daljinskog transporta SO2 sa sjevera, a s obzirom na izvore emisija iz tog pravca, Termoelektrana Kakanj se izdvaja kao najveći izvor sumpor dioksida.

Najveće izmjerene vrijednosti SO2 od jutros se bilježe u Ilijašu, a povišene vrijednosti su zabilježene i u Vogošći, te na Bjelavama. Na stanici Ilijaš je zabilježeno četiri puta prekoračenje dozvoljene granične satne vrijednosti za sumpor dioksid. Koncentracije ostalih praćenih polutanata nisu povećane.

Prema sinoptičkoj prognozi i najavljenim vremenskim prilikama za naredne dane, očekuje se da će koncentracije sumpor dioksida varirati, u ovisnosti o smjeru i brzini vjetra.

Zbog visokih vrijednosti SO2 u Ilijašu, iz Zavoda za javno zdravstvo KS naglašavaju da treba izbjegavati boravak na otvorenom na tom području. Hroničnim plućnim i srčanim bolesnicima, osobama sklonim težim alergijskim reakcijama, kao i starijoj populaciji, trudnicama i mlađoj djeci s područja cijelog Kantona također se preporučuje izbjegavanje boravka vani.

Uzimajući u obzir smjer vjetra i meteorološke parametre, zbog kojih se sumnja da zagađenju zraka u KS doprinosi transport SO2 iz pravca Kaknja, iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i građenja Kantona Sarajevo su zatražili od Federalnog ministarstva okoliša i turizma da se izvrši nadzor zagađivača TE Kakanj i njihovih rezultata kontinuiranog monitoringa emisija, te da se utvrdi da nije došlo do neke vanredne situacije koja je uzrokovala veću emisiju zagađujuće materije u odnosu na uobičajenu.

KLIX