Počinje sezona petardi: Koliko vas može koštati paljenje jedne!?

584ee73e-771c-41c2-bed5-22720a0a0a64-petarde-kolaz-718x446

Svjedoci smo da bez pucanja iz vatrenog oružja, petardi, vatrometa i arsenala drugih pirotehničkih sredstava ne može proći nijedan praznik u BiH, a u vrijeme novogodišnjih praznika detonacije odjekuju sa svih strana.

Teške povrede

Svake Nove godine usljed korištenja pirotehničkih sredstava u BIH bude povrijeđenih i obično su to maloljetnici. Posljednju Novu godinu, kako su tada kazali iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo, imali su dvije intervencije zbog korištenja petardi.

– Osobe koje su koristile pirotehnička sredstva zadobile su opekotine i razderotine šake i prstiju – rečeno je nakon dočeka 2016. godine iz Hitne pomoći KS.

No, povrede osim u Sarajevu posljednjih godina su zabilježene širom BiH, i susjednih država a nije rijetkost da se djeci moraju amputirati i prsti.

Prema riječima ljekara nepravilnom upotrebom pirotehničkih sredstava mogu nastati povrede u vidu opekotina, oštećenja sluha i vida, povrede i amputacije, najčešće prstiju, kao i trovanja prilikom udisanja otrovnih isparenja.

cocbana

Takozvana Copacabana košta 40 KM 

Stručnjaci naglašavaju da je riječ o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive, tako da liječenje traje mjesecima.

Petarde su, pak, iz godine u godinu sve jače i opasnije, a sa druge strane su sve jeftinije, dostupnije i nesigurnije za upotrebu.

Pored specijalizovanih radnji za prodaju pirotehničkih sredstava, pred nadolazeću zimu u trku za najmlađim potrošačima ulaze i preprodavači, koji za svoju robu ne daju nikakve garancije, ali obećavaju vrhunsko iskustvo.

Internet oglasi su preplavljeni brojnim novim modelima, a “grom”, “tenkovski udar” i “TNT dinamit” samo su neki od naziva ovih eksplozivnih naprava, čije ime ujedno opisuje njihovu snagu i zvuk.

petarde-1

Internet oglasi preplavljeni brojnim novim modelima

Kada je cijena u pitanju, u zavisnosti od veličine i jačine buke koju stvaraju, koštaju od pet KM, a ima i onih koji koštaju i do 40 KM takozvana Copacabana koja je ustvari vatromet.

Predviđene kazne

Svake godine policija na sprečavanju prodaje pirotehnike poduzima različite aktivnosti.

– Pred nastupajuće vjerske i novogodišnje praznike, vjerovatna je pojava nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čijom upotrebom se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a vrlo česta su povređivanja, naročito osobe mlađe životne dobi, kazali su iz MUP-a KS.

Prodaja pirotehničkih sredstava, kažu iz MUP- a KS, ima obilježje prekršaja i u nadležnosti je inspekcijskih organa.

– Potrebno je napomenuti da je posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi i drugih priotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa, sankcionisano Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kada maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja propisana je kazna za roditelja, usvojioca, odnosno staraoca maloljetnika, ukoliko je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku. U navedenim slučajevima predviđene kazne za učinoce su od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca su od 400 do 1.200 KM, naveli su iz MUP-a KS.

Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije je, pred novogodišnje praznike, poduzela planske aktivnosti:

– angažovanja policijskih službenika u uniformi i građanskim odjelima na lokacijama gdje se vrši preprodaja i upotreba ovih sredstava s ciljem prikupljanja informacija o osobama koje se bave ovim nezakonitim radnjama i sankcionisanje istih;

– organizovanje zajedničkih akcija sa nadležnim inspekcijskim organima s ciljem preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim;

– održavanje sastanaka sa menadžmentom i nastavnim osobljem osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, s ciljem postupanja iz njihove nadležnosti.

Apelujemo na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava svelo na najmanju moguću mjeru, a time i izbjeglo povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem  pirotehničkih sredstava, kažu iz MUP-a KS.

(avaz)