Podsjećanje na djelo istaknutih aktivista u mjesnim zajednicama – Mujo Helja

U maju 2017.godine na području Kaknja bit će održani izbori u mjesnim zajednicama. Za mjesnu zajednicu je veoma važno da ima vrijedne aktiviste koji će odlučno raditi za opću korist svih mještana. Zato je bitno da se već sada razmišlja koga kandidirati i kome ukazati povjerenje na predstojećim izborima u kakanjskim mjesnim zajednicama. Aktivnost savjeta mjesnih zajednica je veoma važna za infrastrukturni i drugi razvoj određenog područja jer su mjesne zajednice partneri Općine Kakanj u smislu upućivanja inicijativa, definiranja prioriteta, davanja potrebnih informacija sa terena, realizacije projekata…

Kako bismo ukazali na činjenicu da razvoj određenog područja u značajnoj mjeri zavisi od aktivnosti članova savjeta mjesnih zajednica, te kako bismo ukazali na ličnosti koje se pamte kao vrijedni aktivisti u mjesnoj zajednici, objavljujemo serijal priča kroz koje ćemo podsjetiti na ljude koji su radili za opće dobro.

Mujo Helja

Da li znate gdje se nalazi Mujin put? Možda je to baš onaj kojim ste danas prošli. Mujin put se proteže od zgrade „Elektro Kakanj“ do Varde. Ovaj put izgradio je Mujo Helja 1984. godine. Mujo je rodom iz Zlokuća odakle se preselio u naselje Varda. Iz Stare jame Rudnika otišao je u invalidsku penziju. Nakon penzionisanja, zdravlje ga je dobro služilo pa je još 1982. godine izgadio pješačku stazu, a kada je počela izgradnja mosta na Zgošći, kod zgrade Elektro-Kakanj, zasukao je rukave i izgradio put do Varde čime je skratio dužinu puta od Varde do Kaknja na trećinu.

„I za četrdesetak dana, izgradio je put dužine 200 m, širine oko pet metara, kojim mogu prolaziti i kamioni. Za izgradnju ovog puta on je utrošio oko milion starih dinara, a nekoliko komšija su mu se pridružili, uz skromne novčane priloge od oko 300 000 starih dinara. U ovom radnom poduhvatu nije tražio pomoć. Želio je, kako reče, da sebi i drugima približi Kakanj, jer je, asfaltnim putem, koji vodi pored Trafo-stanice na Vardi do Kaknja duži za tri puta. I svoju želju pretvorio u stvarnost“, zapisao je, između ostalog, Derviš Kubat, u Kakanjskim novinama  broj 163, od 15. februara 1985. godine.

Na izgradnji puta Mujo Helja angažovao je vlasnika buldožera koji je radio 6 sati, a ostale poslove je obavio sam.