Podsjećanje na djelo istaknutih aktivista u mjesnim zajednicama (serijal priča) – Šemso Subašić, inicijator i učesnik akcije probijanja puta za Tršće

Na području Kaknja ubrzo će biti održani izbori u mjesnim zajednicama. Za mjesnu zajednicu je veoma važno da ima vrijedne aktiviste koji će odlučno raditi za opću korist svih mještana. Zato je bitno da se već sada razmišlja koga kandidirati i kome ukazati povjerenje na predstojećim izborima u kakanjskim mjesnim zajednicama. Aktivnost savjeta mjesnih zajednica je veoma važna za infrastrukturni i drugi razvoj određenog područja jer su mjesne zajednice partneri Općine Kakanj u smislu upućivanja inicijativa, definiranja prioriteta, davanja potrebnih informacija sa terena, realizacije projekata…

Kako bismo ukazali na činjenicu da razvoj određenog područja u značajnoj mjeri zavisi od aktivnosti članova savjeta mjesnih zajednica, te kako bismo ukazali na ličnosti koje se pamte kao vrijedni aktivisti u mjesnoj zajednici, objavljujemo serijal priča kroz koje ćemo podsjetiti na ljude koji su radili za opće dobro.

Novembar 1977. godine. Uz proslavu Dana državnosti BiH stanovnici Tršća, Ivnice, Krča, Subašića, Mijatovića, Bašića, Tabaka i Skenderovića slavili su i svoju veliku radnu pobjedu – puštanje u redovan saobraćaj puta Tršće-Kakanj. Ova radna pobjeda došla je nakon  šesnaest godina truda i zalaganja, nakon teškog i mukotrpnog probijanja čvrstog stijenja i kanjona rječice Zgošće, kojim se, metar po metar, put približavao  Tršću. U dvorištu škole, tog prohladnog, ali svečanog novembarskog dana, okupio se veliki broj ne samo mještana, već i iz okolnih sela, iz susjedne Zgošće i Kaknja.

U put je uloženo oko 6 miliona dinara i preko 15.000 dana dobrovoljnog rada. Zbog velikog broja učesnika u njegovoj izgradnji prozvaše ga putem solidarnosti. Gradnja puta započela je 1962. godine. Do 1965. godine prokopana je trasa puta. Iskopano je hiljade kubika kamena, a probijena su i dva tunela. Pomogao je puno Rudnik ustupajući eksploziv, bušilice i drugi materijal. Nakon 1965. kada se desila tragedija u Rudniku radovi su bili prekinuti. Nekoliko godina ništa nije rađeno zbog nedostatka novca. 1972. godine raspisan je novi samodoprinos pa su radovi nastavljeni. Valjalo je proširiti trasu kako bi autobusi mogli dolaziti u selo. Za svoje zasluge Mjesna zajednica Tršće 1974. godine dobila je Osmoaprilsko priznanje Kaknja.

Picture 360Godina 1977. donijela je veliku radost. U dvorištu  škole u Tršću, pomenutog novembarskog dana, nastalo je slavlje jer je došao najsvečaniji i dugo očekivani čin-puštanje u saobraćaj puta što je učinio Šemso Subašić, tadašnji predsjednik MZ Tršće, koji je presjekao traku i tako dao na upotrebu  put.

Iz ovog svečanog čina, slavlje je preraslo u opće oduševljenje. Dva autobusa, sa prvim putnicima, krenula su prema Kaknju. Prema starim običajima, okićeni peškirima, Picture 363ruhom, cvijećem, zastavama, uz veseli zvuk sirena, Centrotransovi autobusi vozili su prvi put putem solidarnosti. Skenderovići, Ivnica i Zgošća bile su usputne stanice gdje su autobusi zastajali, svirali i orila se pjesma.