Pogoršana epidemiološka situacija u Kaknju: Još 51 osoba pozitivna na COVID-19

Podatak da je tokom vikenda potvrđen COVID-19 kod 51 osobe, jasno ukazuje da je epidemiološka situacija u vezi novog korona virusa veoma alarmantna na području općine Kakanj, ali i šire

Operativni tim JU Dom zdravlja Kakanj obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano 576 slučajeva COVID-19, od čega je 139 aktivnih, 133 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, 6 pacijenata je trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 416 osoba oporavljeno od COVID-19. Do današnjeg dana testirano je 2056 osoba. Na području općine Kakanj registrovano je 21 smrtni slučaj od COVID-19.U tom kontekstu apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju preventivne epidemiološke mjere: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi. Ovo su protiv epidemijske preventivne mjere koje su se pokazalo učnkovito, te još jednom molimo naše sugrađane da budu odgovorni. Ponovićemo po ko zna koji put da je Covid-19 veoma opasno zarazno oboljenje koje u mnogim slučajevima ima letalni (smrtni) ishod za pacijenta i do danas nije pronađen lijek za liječenje ove opake bolesti. Navedeni podaci svima nama bi trebali biti dovoljan argument da čuvamo svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi, ali nažalost u dosta slučajeva nije tako i imamo to što imamo: masovno obolijevanje sve većeg broja stanovništva čime jačamo uzročnika COVID-19 i on postaje znatno jači i opasniji za ljudske živote. Uz sve navedeno i dalje imamo slučajeve da pojedini naši sugrađani posjećuju jedni druge unatoč tome što je kod pojedinaca potvrđen COVID-19. Dragi sugrađani, krajnje je vrijeme da se probudimo i budemo odgovorni, jer mnogima koji se zaraze ne mogu pomoći ni najsavremenija medicinska dostignuća i lijekovi. COVID-19 je jako opasna zarazna bolest za koju trenutno nema lijeka.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su da se jave putem telefona svom porodičnom ljekaru ili Higijensko epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći, na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza. Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu. Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali i unutar zdravstvene ustanove. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Dom zdravlja Kakanj