Poigravanje sa Turskom: Nakon što je odobrio naoružavanje Kurda, Trump podržao Erdogana u borbi protiv PKK-a

Američki predsjednik Donald Trump danas je u Bijeloj kući uz najviše državne počasti primio predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je dočekao Erdogana na ulazu u Bijelu kuću gdje su se pozdravili i fotografisali za medije, potom nastavili sastanak u Ovalnom uredu.

Erdogan je na konferenciji za medije nakon sastanka istakao da je zajednički nastup protiv svih terorističkih organizacija u regionu, prvenstveno protiv ISIS-a, veoma važan.

“Zajednički nastup protiv svih terorističkih organizacija u regionu, prvenstveno protiv ISIS-a, ima veliki značaj. Odlučni smo da se borimo protiv terorističkih organizacija, bez pravljenja razlika među njima, a koje prijete našoj zajedničkoj budućnosti”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da nije prikladno da se teroristička organizacija YPG/PYD, ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK) u Siriji, prihvata za sagovornika.

“Nema mjesta terorističkim organizacijama u budućnosti našeg regiona. Posebno nije prikladno da se zbog dogovora na globalnom nivou teroristička organizacija YPG/PYD prihvata sagovornikom od strane bilo koje zemlje”, kazao je Erdogan.

Trump je nakon sastanka istakao da SAD žele produbiti ekonomske i trgovinske odnose sa Turskom.

“Želimo produbiti ekonomske i trgovinske odnose sa Turskom”, kazao je Trump, dodajući da bi to bilo u interesu obje zemlje.

Dodao je da je narod Turske posljednjih godina bio izložen strašnim terorističkim napadima.

“Turski narod je posljednjih godina i u posljednje vrijeme bio izložen strašnim terorističkim napadima. Izražavamo naše saučešće žrtvama ovih napada kao i podršku turskom narodu. Izražavamo podršku Turskoj u borbi protiv terorističkih organizacija kao što su PKK i ISIS kao i garanciju da terorističkim organizacijama nećemo ostaviti prostor za djelovanje”, rekao je Trump.

Naglasio je kako SAD cijene liderstvo Turske kako bi se u Siriji spriječili masakri i nasilje.

“Cijenimo liderstvo Turske u kontekstu napora koje čini kako bi se u Siriji zaustavili užasni masakri”, rekao je Trump.

Turski predsjednik Erdogan će nakon sastanka sa Trumpom prisustvovati i sastanku proširenih delegacija dviju zemalja.