Porodica Silajdžić, jedna od brojnih kakanjskih porodica koje su zasadile maline

klas-maline1

Malinjak porodice Silajdžić prostire se na 1,5 dunuma zemlje i sadrži 1.500 sadnica. Nakon konsultacija sa stručnim licima i posjeta predavanjima koje je organizirala Općina Kakanj, Emir Silajdžić se opredijelio za sortu “Vilamet”. Početni kapital je zahtijevao određenu sumu novca za formiranje kompletnog zasada, ali se već od prve berbe uložena sredstva dobrim dijelom mogu vratiti. Emir je zaposlen, ali njegova supruga nije zaposlena, pa su formiranjem zasada maline odlučili poboljšati kućni budžet. Porodica Silajdžić ostvaruje pravo na općinski podsticaj.

11903810_1035158713184102_1788252646010064448_n

Ovaj primjer poduzetničkog duha razbija uobičajene floskule kako se ništa ne isplati raditi, kako treba čekati na posao u nekoj velikoj firmi, a u međuvremenu kriviti sve i svakoga za svoju sudbinu, te konstantno živjeti u zabludi kako je vlastita poslovna inicijativa osuđena na propast.

Emir Silajdžić i njegova supruga nisu čekali, kao značajan broj drugih nezaposlenih osoba, da neko drugi osmisli čime bi se oni bavili i na koji način bi pomogli sebi i svojoj porodici. Oni su odbacili uobičajene floskule kako je za sve probleme kriva država, općina ili neko treći. 

Ovi primjeri ruše i floskule kako Općina treba graditi fabrike i zapošljavati što nema nikakvog realnog osnova, dakle to nije moguće u današnjem društveno-političkom sistemu ni finansijski ni zakonski. Općina stvara preduslove i pomaže pokretanje vlastitog biznisa, te osigurava pogodnosti za investitore.

malina-tulamen-arilje-2dsd

Pogledajte priču: