Portal Kakanjinfo čestita 1. MAJ – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

Nikada se ne smije zaboraviti povijest i kako je nastao 1.maj. Povijest nas vodi u daleku 1886. godinu kada je u Chicagu na 1. maj iste godine u radničkim demonstracijama sudjelovalo više od 80. tisuća radnika. Sudjelujući u tim demonstracijama osmorica radnika je izgubilo svoje živote vješanjem, a u sukobima policije i radnika u demonstracijama poginulo je više od 200 radnika.

Radnici su tada tražili čuvene « 3 osmice», osam sati rada, osam sati odmora i osam sati « za što nam drago». Jedan od osmorice osuđenih na smrt tada je svojim tražiteljima i sucima uputio poruku koja je danas aktualna: « Doći će vrijeme kada će tišina naših grobova biti glasnija od našeg glasa».

U spomen na žrtve iz Chicaga i sve druge žrtve dvostoljetne radničke borbe za dostojne radne i životne uvjete od 1889. godine obilježava se 1. maj kao međunarodni praznik rada, dan radničke solidarnosti.

1. maj je dio radničke tradicije, dan solidarnosti, dan poštovanja dostojanstva rada i radnika, dan borbe za radnička prava i ljudska prava. 

Svima želimo sretan 1. maj Međunarodni praznik rada.

Redakcija portala Kakanjinfo