Potpisani ugovori o finansiranju projekata vjerskih zajednica u Zenici i Kaknju: Za završetak Islamskog kulturnog centra dodatnih 200.000 KM

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori o finansiranju infrastrukturnih projekata vjerskih zajednica na području Grada Zenice i Općine Kakanj ukupne vrijednosti 350.000 KM.

Vlada je ranije odobrila sredstva u iznosu od 200.000 KM za pomoć završetku izgradnje Islamskog kulturnog centra u Zenici, 50.000 KM za izgradnju gradske gasulhane u Zenici te 55.000 KM za završetak izgradnje nove džamije u Nemili kod Zenice. Također, odobrila je 30.000 KM na ime sufinansiranja projekta izgradnje pomoćnog objekta za potrebe crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Kaknju te 15.000 KM za obnovu zvonika župne crkve u Vukanovićima kod Kaknja.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, u prisustvu premijera Nezira Pivića, potpisao je ugovore sa zeničkim muftijom Mevludinom ef. Dizdarevićem, predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Zenici Besimom Begićem, kakanjskim parohom Dragišom Cvjetkovićem i župnikom Župe Vukanovići Slavišom Stavnjakom.

– Vjerske zajednice su iznimno važne za društvo i zbog toga su u fokusu vlade koju predvodim, a to smo pokazali na početku mandata kada smo među prvim posjetili vjerske zajednice. Potpisali smo prve u nizu ugovora i ovo nije završetak kad govorimo o pomoći vjerskim zajednicama u ovoj budžetskoj godini – rekao je premijer Pivić.

Ministar Mušija je izrazio zadovoljstvo što je resorno ministarstvo bilo u mogućnosti da pomogne realizaciju navedenih projekata, a najveća sredstva su izdvojena za završetak izgradnje Islamskog kulturnog centra u Zenici, koji će svečano biti otvoren u subotu, 27. aprila.

U izgradnju kompleksa od 2005. godine do sada uloženo je oko 10 miliona KM, od čega je Vlada Zeničko-dobojskog kantona do sada izdvojila oko 800.000 KM. Pod krovom Islamskog kulturnog centra, površine oko 5.500 kvadratnih metara, nalaze se biblioteka, čitaonica, vrtić, centralni gradski mekteb, konferencijski i drugi sadržaji.

– Raduje me da će Zenica dobiti Islamski kulturni centar, koji će, siguran sam, biti generator pozitivnih projekata i procesa, okupljati mlade i promovisati pozitivne vrijednosti u odnosu na mainstream koji nije dobar ni za pojedinca, društvo i porodicu kao osnovnu ćeliju društva – rekao je ministar Mušija.

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su Vladi Zeničko-dobojskog kantona za razumijevanje potreba vjerskih zajednica ali i značaja za cjelokupno društvo.

– Svaka odgovorna vlast, koja drži do svog digniteta, vodi računa o vjerskim zajednicama u skladu s mogućnostima i važno je da su prepoznate sve vjerske zajednice. Čestitam Vladi Zeničko-dobojskog kantona što podržava sve zajednice, koje su iznimno važne i podržavajući vjerske zajednice podržavate korisne projekte za ukupnu društvenu zajednicu – rekao je muftija zenički dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Press služba ZDK