POTPISANI UGOVORI O PRENOSU SREDSTAVA ZA OBNOVU VJERSKIH OBJEKATA 

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija je danas, na osnovu Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), potpisao ugovore o prenosu sredstava sa predstavnicima Medžlisa IZ Olovo, Medžlisa IZ Kakanj i Župe Srca Isusova Čajdraš Zenica. Odlukom Vlade ZDK također su dodijeljena sredstva i Župi Sv. Barbare Breza i Župi Sv. Ivana Krstitelja Lug, Brankovići. Sredstva u ukupnom iznosu od 70.000 KM dodijeljena su sa pozicije Kapitalni transferi neprofitnim organizacijama u 2023. godini.

Ministar Mušija je istakao da je današnje potpisivanje ugovora nastavak saradnje sa vjerskim zajednicama sa područja ZDK-a s ciljem osiguranja što kvalitetnijih uslova za obavljanje vjerskih aktivnosti, a posebno s ciljem zaštite i očuvanja vjerskih objekata koji imaju status nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Prema riječima župnika Župe Srca Isusova Čajdraš, fra Josipa Šimunovića, potpisivanjem ugovora osigurana su sredstva za završne radove obnove Crkve i Pastoralnog centra što je rezultat kontinuiranog osiguranja finansijskih sredstava sa transfera u nadležnosti ovog ministarstva.

Glavni imam Medžlisa IZ Olovo, Esad ef. Pepić, istakao je da su opredijeljena sredstva značajna za radove na novoizgrađenoj džamiji u Olovu na kojoj je došlo do oštećenja usljed poplave početkom godine.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kakanj, Nevzet Kovačević je također izrazio zahvalnost ministarstvu na prepoznavanju značaja projekta rekonstrukcije krova na džamiji u Kraljevoj Sutjesci, koja je jedinstven spomenik kulture pod zaštitom države, a za koju je i u narednom periodu potrebno osigurati značajna sredstva za rekonstrukciju i revitalizaciju.

Press služba ZDK