Povodom 10. septembra – Dana oslobođenja Vozuće: Podsjećanje na ovogodišnju manifestaciju “Stazama kakanjskih heroja” (VIDEO)

p1090883-640x330

Pogledajte video: Memorijalna biciklistička vožnja “Stazama kakanjskih heroja (Kakanj-Kamenica-Popova Luka, nekadašnje vozućko ratište)

 

Video je pripremio naš sugrađanin Armin Berbić.

Vezani tekst:

 

Građani Kaknja masovnim prisustvom obilježili Dan kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta

Građani Kaknja masovnim prisustvom obilježili Dan kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta

Tradicija masovnog odlaska građana Kaknja na spomen-obilježja nastavljena je i ove godine. Građani Kaknja  su 28. aprila 2016. godine do Spomen-obilježja kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta u Popovoj Luci (Kamenica, Zavidovići) putovali u 5 autobusa koji su vozili preko Zenice i Zavidovića, dok su još tri autobusa iz Kaknja do Ponijera odvezla učesnike memorijalnog pohoda, te memorijalne biciklističke i motociklističke vožnje pod nazivom “Stazama kakanjskih heroja”. Još jedan dodatni minibus je odvezao članove Rudarske glazbe u Kamanicu.

Građani koji su putovali preko Zavidovića svratili su u gradsku jezgru ove kakanjske bratske općine kako bi na spomen-obilježje na kojem su ispisana i imena kakanjskih šehida i poginulih boraca koji su poginuli na području općine Zavidovići položili cvijeće i odali počast. Pred spomen-obilježjem građane Kaknja je dočeo načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević. Položeno je cvijeće, a potom se kolona uputila u Kamenicu.

U rano jutro sa Ponijera u pravcu Kamenice uputile su se tri grupe kakanjskih patriota, jedna pješke, druga biciklima, treća motociklima, kako bi memorijalnim pohodom, te memorijalnom vožnjom, čiji je naziv „Stazama kakanjskih heroja“, iskazali svoje poštovanje i zahvalnost šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta.

U memorijalnom pohodu kojem se priključilo više od 120 učesnika, učestvovali su i općinski načelnik Nermin Mandra, ratni komandant Trećeg manevarskog bataljona Kakanj Elvedin Šehagić, jedan od osnivača i prvi komandant kakanjskog bataljona Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade Kasim Alajbegović i brojni drugi patrioti iz Kaknja.

Biciklistima koji su učestvovali u Memorijalnoj vožnji “Stazama kakanjskih heroja” u Kamenici su se pridružili i biciklisti iz Zavidovića.

Po dolasku nekoliko stotina građana u memorijalni prostor u Popovoj Luci, upriličen je Program obilježavanja 28. aprila – Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta u okviru kojeg su se prisutnima obratili predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj Tahir Mandžuka, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, Idriz Alihodžić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Zavidovići, te ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković, nakon čega je Elvedin Šehagić, ratni komandant Trećeg manevarskog bataljona Kakanj, održao čas historije o dešavanjima na vozućkom ratištu i operaciji oslobađanja Vozuće.

Posebnu dimenziju dostojanstva događaju dala je Rudarska glazba koja je svirala koračnicu u momentu ulaska učesnika memorijalnog pohoda u memorijalni prostor u Popovoj Luci, potom himnu Bosne i Hercegovine, te kompoziciju “Šehidi” u vrijeme polaganja cvijeća.

Pročitana su i imena kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta, te je položeno cvijeće.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra i predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj.

U ime Vlade ZDK cvijeće su položili ministar za pravosuđe i upravu Mirnes Bašić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Cvijeće je položila i delegacija Općine Zavidovići, te predstavnici Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92″, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” općine Kakanj, Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj (SUBOK), Udruženja antifašista i boraca NOAR-a 1941-1945, Udruženja “7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada”, Sportskog društva invalida “Kakanj 92″, te Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” ZDK.

Na Spomen-obilježje kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta cvijeće su položili i predstavnici Uprave Rudnika mrkog uglja Kakanj, Sindikalne organizacije RMU Kakanj, Jedinstvene organizacije boraca RMU Kakanj, predstavnici Termoelektrane Kakanj, predstavnici Javnog preduzeća “Grijanje” Kakanj, Javne ustanove Dom zdravlja Kakanj, te predstavnici Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Kakanj, Općinskog savjeta Stranke za BiH Kakanj i Općinskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP).

Cvijeće su položili i predstavnici Sportskog saveza općine Kakanj, predstavnici Kantonalne uprave za šumarstvo-odjeljenje Kakanj, članovi Biciklističkog kluba Kakanj, veterani Trećeg manevarskog bataljona Kakanj, predstavnici Neformalne grupe “Sinovi Bosne”, predstavnici Radio-kluba Kakanj i Moto-kluba “Rora” Kakanj.

U svom obraćanju prisutnima općinski načelnik Nermin Mandra je rekao:

“Poštovane porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, uvaženi borci i komandanti, dobitnici najvećih ratnih priznanja, poštovani predstavnici institucija, poštovani sugrađani, na ovom mjestu koje svake godine posjećujemo kako bismo pokazali svijest o veličini žrtve naših šehida i poginulih boraca imamo razloga i za tugu i za ponos.

Tugujemo jer su u vrijeme teških ratnih iskušenja sa ovog svijeta otišli brojni sinovi, očevi, braća, prijatelji i poznanici, i to u momentu kada su mnogi od njih tek bili osjetili čari mladosti ili radost koju donosi uloga roditelja.

Razlog za ponos kojeg osjećamo na ovom mjestu je njihova hrabra borba za slobodu, te današnje masovno prisustvo više generacija i naraštaja u ovom memorijalnom prostoru. Ovaj masovni skup ohrabruje i kazuje nam da svi zajedno činimo ispravnu stvar koja nas svrstava u civilizirani svijet koji zna da pamti i da se sjeća.

Posebno nas raduje mladost koju vidimo na ovom mjestu. Ponosnim nas čini to što su biciklisti i motociklisti svoju ljubav prema dvotočkašima danas usmjerili u patriotsku misiju sjećanja na šehide i poginule borce vozućkog ratišta. Zadovoljni smo što su kakanjski sportisti svoju tjelesnu i intelektualnu snagu danas stavili u službu općeg iskazivanja počasti kakanjskim herojima koji su branili ovo područje i u konačnici oslobodili Vozuću. Čast nam je što u našem kakanjskom zavičaju ima toliko ljudi koji su danas čvrstim koracima koračali stazama kakanjskih heroja svjedočeći tako svoju odanost domovini BiH.

Hvale vrijedna je i činjenica da je veliki broj Kakanjaca danas hodočastio ovo mjesto putujući autobusima putem preko Zavidovića, pokazujući na taj način da ne zaboravljamo da su građani Zavidovića bili naša braća po oružju u vrijeme rata, a danas su naša braća u nastojanjima da se njeguje i gradi patriotski duh koji je naša snaga za obnovu i izgradnju domovine.

Ohrabruje i karakter našeg memorijalnog pohoda na ovo mjesto jer mi iz Kaknja nismo ponijeli samo žal, tugu i uplakana lica. Mi smo iz Kaknja ponijeli zastave, i visoko smo ih podigli, jer Vozuća nije naš poraz, već naprotiv, Vozuća je naša pobjeda.

Mi jasno kažemo, naša Armija je 3 godine konstatno slabila neprijatelja na ovom području da bi ga, nakon što je osnažena u svakom pogledu, konačno razbila 10. septembra 1995.godine kada je oslobođena Vozuća i stvoreni uslovi za nastavak oslobodilačkog pohoda naših jedinica.

I ovaj današnji skup je velika pobjeda svih nas. Slika masovne posjećenosti nekog spomen-obilježja teško se može zabilježiti čak i u urbanim područjima velikih gradova i centara, a evo takvu sliku danas bilježimo na lokalitetu duboke šume koji je kilometrima udaljen od urbane sredine i na kojem nema ni asfalta ni električne energije.

Pobjeda na Vozući će i dalje biti naša trajna duhovna inspiracija za stalno jačanje naše patriotske svijesti koju nastojimo prenijeti i na generacije koje dolaze.

Naš cilj je mlađima usaditi svijest da je samo cjelovita, suverena i nedjeljiva Bosna i Hercegovina jedini garant za život u slobodi. Sve drugo je ropstvo, asimilacija, gubitak svih oblika identiteta i u konačnici državna, nacionalna, jezička, kulturalna, vjerska i svaka druga bezličnost, dezorijentiranost i izgubljenost.

Sa ovakvim porukama, svima vama zahvaljujem za trud i zalaganje da danas budete na ovom mjestu i da na taj način pokažete pijetet prema našim šehidima i poginulim borcima, a time i snažnu odanost našoj domovini Bosni i Hercegovini”.

ZAHVALNICA

Organizatori ovog dođaja su Općina Kakanj i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj. Glavni finansijer je Općina Kakanj, a organizaciju finansijski pomaže i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK. Ministarstvu zahvaljujemo za pomoć.

Donacijama su pomogli Rudnik mrkog uglja Kakanj, JP „Grijanje“ Kakanj, JP „Vodokom“ Kakanj, Tvornica cementa Kakanj i Termoelektrana Kakanj. Pomenutim donatorima upućujemo izraze zahvalnosti.

Za pomoć u organizaciji zahvaljujemo Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, Domu zdravlja Kakanj, JP Šumsko-privredno društvo ZDK, našoj bratskoj Općini Zavidovići, Medžlisu Islamske zajednice Kakanj, Medžlisu Islamske zajednice Zavidovići, Planinarskom društvu „Bobovac“ Kakanj, Odbojkaškom klubu invalida “Kakanj 92″ i Rudarskoj glazbi koja je svojim prisustvom događaju dala još jednu novu dimenziju dostojanstva.

P1090846  P1090848 P1090851 P1090852 P1090854 P1090855  P1090860   P1090864 P1090865

Zabilježeno na Ponijerima

P1090867 P1090868 P1090869 P1090870 P1090872 P1090874 P1090877 P1090878

Zabilježeno u Zavidovićima

P1090880 P1090881 P1090882 P1090883 P1090884 P1090885 P1090887 P1090889 P1090890   P1090893

Zabilježeno u Popovoj Luci (Kamenica)