Povodom dana ustanka; Danas autobusi za Ponijere i Kraljevu Sutjesku

005

Danas na dan ustanka naroda BIH, 27. jula, biće upriličeno obilježavanje ovog znaačajnog datuma u Kraljevoj Sutjesci i Ponijerima.

Organizovani autobusi iz Kaknja polaze poslije polaganja cvijeća u gradskom spomen parku, koje je zakazano u 10,00 sati

Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, 27. juli obilježavan je do 1991. godine kao državni praznik u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. U Kaknju se ovaj Dan, kao tekovina na antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu redovnoa obilježava u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine (bivši SUBNOR BiH), a priključuju se i druga udruženja građana. Odgovarajuću podršku za organizaciju obezbijedila je Općina Kakanj.

U 10, 00 planirano je polaganje cvijeća na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945 (NOAR) i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 (Gradski spomen-park).

Nakon što završi polaganje cvijeća u Gradskom spomen parku, planiran je odlazak minibusom u Kraljevu Sutjesku, gdje će biti položono cvijeće na Partiznasko groblje.
Planiran je i odlazak autobusom na Ponijere, gdje je u 12,00 zakazano polaganje cvijeća na spomenik u ovom planinskom izletištu, poslije čega će biti upriličeno prigodno druženje.

Povratak sa Ponijera zakazan je u 16,00 sati.

Nekoliko kratkih historijskih činjenica:

Poslije proboja na Sutjesci, Drug Tito sa članovima vrhovnog štaba, prošao je 29. jula 1943. godine pravcem Lužnica – Podborje preko Hmeljica na putu prema historijskom Jajcu.

U borbama vođenim na prostoru Ponijera, Igrišta i Lužnice do rijeke Krivaje krajem 1943 i početkom 1944 godine s njemačkim fašistima i domaćim izdajnicima, živote za slobodu položilo je više od 200 boraca VI Istočnobosanske Proleterske, II Krajiške i XVII majevičke brigade i drugih jedinica narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije

Kakanjinfo