Pred početak nove školske godine: Općina Kakanj kontinuirano pruža podršku i pomoć učenicima, te nagrađuje sve one koji ostvaruju zapažene rezultate

Kakanjinfo pratite nas

Pred početak nove školske godine Općina Kakanj je objavila poziv učenicima srednjih škola da dostave prijave kako bi ostvarili povlasticu za prijevoz u iznosu od 50 % i 100 % od ukupne cijene prijevoza. Posebnog vremenskog ograničenja za dostavu prijava nema, ali je za učenike bolje da što prije dostave prijavu kako ne bi morali plaćati dnevnu kartu prijevoza do momenta kada budu dobili mjesečnu kartu sa povlasticom koju omogućava Općina Kakanj. Procedura razmatranja prijava na povlasticu je maksimalno skraćena tako da će svaka prijava biti razmatrana u istom danu kada bude predata ili eventualno slijedećeg dana. Ukoliko prijava ispunjava uslove, iz Općine Kakanj se odmah informacija o tome telefonom upućuje prijevozniku, a sve u cilju da učenici što prije dobiju mjesečnu kartu sa povlasticom.

Prijave na povlasticu se popunjavaju na ime jednog od roditelja u slučajevima kada se radi o maloljetnoj djeci.

Uskoro se očekuje i završetak procedure dodjele novčanih sredstava za nabavku udžbenika djeci iz porodica branilaca. Postoje naznake da će ovu vrstu pomoći dobiti svi kandidati koji ispunjavaju uslove, ali se još čeka zvanična potvrda iz Ministarstva za boračka pitanja ZDK. Plan je da se pomoć uplati na račune učenika početkom septembra.

I ove školske godine Općina Kakanj će raspisati konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola. Općina Kakanj je jedna od rijetkih općina u BiH koje stipendije, pored studenata, dodjeljuju i učenicima srednjih škola.

I ove godine Općina Kakanj će finansirati troškove užine za učenike – djecu korisnika stalne novčane pomoći, djecu koja su smještena u druge porodice, djecu bez roditeljskog staranja, djecu iz porodica u kojima živi dijete ili odrasla osoba koja je ometena u psihofizičkom ili fizičkom razvoju i učenike koji su ometeni u psihofizičkom ili fizičkom razvoju.

I u novoj školskoj godini koja počinje za nekoliko dana Općina Kakanj će novčanim sredstvima nagrađivati učenike koji ostvare zapažene rezultate na takmičenjima i učenike generacije.

Učenici generacije srednjih škola ostvaruju i pravo, automatski bez bodovanja, na općinsku stipendiju za prvu godinu studija, u iznosu od 800 KM.

Na ovaj način Općina Kakanj pokazuje solidarnost, razumijevanje i podršku prema učenicima, te posebno nagrađuje učenike koji tokom školske godine vrijedno uče, vježbaju i rade, te postižu zapažene rezultate.

Svim učenicima želimo puno sreće u novoj školskoj godini.