Predstavljena vizuelno reorganizirana ratna postavka u Muzeju Kaknja

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja povodom obilježavanja 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja i 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH predstavila je javnosti reorganiziranu ratnu postavku “Kakanj u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine”.

“Fokus reorganizirane postavke stavljen je na oživljavanje eksponata. Posjetitelji su prilikom posjete dobili živu predstavu rata, osjetili težinu ratnog fronta, bol ranjenika, čak su “vidjeli dušu” šehida i mnogo drugih promjena. Sve navedeno je prikaz onoga što su borci žrtvovali za našu slobodu – za nezavisnu i suverenu BiH”, navodi u izjavi dir. Aldin Šljivo.

“Ono što bismo istaknuli je scena minskog polja gdje nam je cilj uključiti kao glavne aktere uloge bolničarke i ranjenika.

Pored navedenog, unutar stalne ratne postavke oformljeno je posebno odjeljenje Patriotske lige. Ručno pravljeno oružje, kao vid snalaženja u počecima ratnih dejstava za odbranu domovine, koje je od velike muzejske vrijednosti”, navodi Amra Veispahić – voditelj ratne muzejske zbirke Muzeja Kaknja

Centralni dio izložbe je fotografija prvog predsjednika suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, zajedno sa ratnim zastavama ARBiH i kakanjskih jedinica, koje su dale veliki doprinos u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Dosadašnja postavka i svi eksponati su vizuelno reorganizirani sa novim vitrinama i svjetlonosnim efektima.

Ovom prilikom još jednom se zahvaljujemo Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine na donaciji vitrina koje su nam pomogle da reorganiziramo muzejsku postavku.