Predstavnici Sindikata Njemačke danas posjetili Tvornicu cementa Kakanj

zajednicka-fotografija
Danas je šesnaest predstavnika sindikata građevinarstva i uslužne djelatnosti iz Savezne Republike Njemačke, posjetilo Tvornicu cementa Kakanj (TCK) i susreli se sa Upravom kompanije, te predsjednikom Sindikata TCK i predsjednikom Vijeća uposlenika TCK. Izudin Neimarlija, izvršni direktor TCK za proizvodnju i tehnička pitanja, prezentirao je dosadašnji razvoj TCK, kao i investicije i rezultate u periodu nakon privatizacije, odnosno nakon ulaska TCK u veliku porodicu HeidelbergCementa, jednog od najvećih proizvođača građevinskih materijala na svijetu.

Nakon zajedničkog obilaska postrojenja, uslijedila je diskusija tokom koje su se njemački sindikalisti najviše zanimali za zakon o radu i način pregovora između rukovodstva i radnika. „Pored historije ove zemlje o kojoj smo toliko toga saznali u proteklih nekoliko dana, veoma smo zainteresirani da saznamo što više o načinu kako ovdje funkcionira politika i na koji način radnici mogu da ostvaruju svoja prava,“ rekao je Thomas Markhof, predstavnik sindikata građevinarstva. „Želimo što više da naučimo i da ukoliko je to moguće pomognemo radu sindikata u BiH,“ dodao je Markhof.

u-obilasku-tvornice

Novinara Ericha Rathfeldera, koji već duže vremena boravi u Sarajevu, zanimalo je da li bi Uprava TCK preporučila drugim investitorima da dođu i ulažu u BiH s obzirom na sveukupno nestabilnu političku situaciju, i s obzirom da je BiH malo tržište. Izudin Neimarlija je odgovorio da bi svakako preporučio investiranje u BiH: „Ovo tržište treba gledati regionalno, uključujući i susjedne države, što predstavlja oko 20 miliona ljudi koji imaju zajedničku prošlost i kulturu, te veoma slične navike, dok bi najavljene reforme trebale značajno olakšati investiranje.“

direktor-neimarlija-prezentacija

Nakon sastanka sa Upravom TCK, njemački sindikalisti su nastavili sastanak samo sa predstavnicima Sindikata i Vijeća uposlenika TCK. Predsjednik Vijeća uposlenika TCK, Fahrudin Kusić istakao je da je saradnja između Vijeća i Sindikata veoma jaka te da zajednički pregovaraju sa Upravom oko novih uslova rada. Adem Tuka, predsjednik Sindikata TCK istakao je da je saradnja sa Upravom Tvornice cementa Kakanj na veoma visokom nivou što se odražava na stalno unapređenje uslova rada. „Naš najveći problem trenutno je previranje u upravljačkoj strukturi Saveza sindikata koja ne obavlja svoj posao kako treba, ali vjerujem da ćemo uskoro i to riješiti na dobrobit svih radnika u BiH,“ dodao je Tuka.

Predstavnici Sindikata Njemačke su se zahvalili na prijemu svima u Tvornici cementa Kakanj te izrazili nadu da će se saradnja sa sindikalistima u BiH nastaviti u smjeru postizanja što boljih uslova rada u BiH.

PRESS TC KAKANJ