Premijer Ganić i ministar Bašić posjetili Udruženje poljoprivrednika AGRO-VIS u Visokom

Premijer Mirza Ganić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirnes Bašić posjetili su poljoprivredne proizvođače članove Udruženja AGRO-VIS iz Visokog. Udruženje okuplja oko 80 proizvođača koji se bave proizvodnjom u plastenicima i na otvorenom.

https://www.facebook.com/watch/?v=628826921162916&extid=PKT7amwGqPUhK2S2
Vlada ZDK je u 2019. godini za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima u ovom kantonu izdvojila 3,2 miliona KM, od čega su 1.033.000 KM dobili proizvođači iz Visokog za različite segmente proizvodnje, od mljekarstva do proizvodnje u plastenicima, po kojoj je visočki kraj nadaleko poznat.

-Naši poticaji nisu pomoć nego investicija, budući da od tih sredstava proizvođači stvaraju novu vrijednost i drago mi je da na terenu vidimo efekte naše investicije. ZDK je zahvaljujući Visokom lider u plasteničkoj proizvodnji – rekao je Ganić.


U razgovoru s proizvođačima u Donjem Moštru, Bradvama, Gornjoj Zimči, Gornjem Moštru, Zbilju i Kralupima posebno je naglašen značaj poticaja za proljetnu sjetvu, koji je realiziran kao interventna mjera za pomoć poljoprivredi u vrijeme pandemije. Vlada ZDK je osigurala 350.000 KM, a zajedno sa sredstvima Vlade FBiH i 12 općina na raspolaganju proljetnu sjetvu su bila sredstva od 1,5 miliona KM.
-Osigurali smo minimalne troškove za proljetnu sjetvu tako što smo pomogli nabavku sjemenskog materijala, đubriva i zaštitnih sredstava, a s druge strane omogućili da njihovi proizvodi mogu biti konkurentniji na tržištu i da svi imamo korist. Naša polja su osnov zdravog života i razvoja, a Vlada je trajno opredijeljena da stvara uslove da poljoprivrednici žive, opstaju i razvijaju naš kraj – rekao je premijer ZDK.
Predsjednik Udruženja AGRO-VIS Mirsad Dervišbegović zahvalio se na posjeti, kao i kontinuiranoj podršci koju kantonalna Vlada pruža proizvođačima.
-Podsticaji su značajni za poljoprivrednike pogotovo u ovoj pandemijskoj godini koja je bila teška za proizvodnju. Podsticaji su nam dali vjetar u leđa tako da smo uspjeli uspješno izašli iz ove teške godine – rekao je Dervišbegović.