PREMIJER GANIĆ PRIMIO UČENIKE VISOČKE MEDRESE POBJEDNIKE ICESCO TAKMIČENJA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić upriličio je prijem za nastavnike i učenike Medrese “Osman ef. Redžović” iz Velikog Čajna kod Visokog, pobjednike Svjetskog takmičenja “Bejan” u kreativnom izražavanju na arapskom jeziku organiziranom za pojedince, obrazovne institucije i zemlje kojima arapski jezik nije maternji. Takmičenje je održano početkom ovog mjeseca u organizaciji Svjetske islamske organizacije za odgoj, obrazovanje i kulturu (ICESCO) sa sjedištem u Rabatu, Maroko.

Premijer Ganić je istakao da Vlada pridaje veliku pažnju pojedincima i kolektivima koji postižu uspjehe svim poljima, naročito izvan granica BiH, te da je uspjeh učenika ove medrese posebno važan jer je postignut u vremenu pandemije kada je uvedena online nastava.

-Cijenimo mlade ljude jer su oni naša budućnost, a to pokazujemo kontinuiranom podrškom i prijemima. Ovom prilikom, a cijeneći medresu “Osman ef. Redžović” kao ustanovu koja je zaista na visokom nivou, svjedočimo da je obrazovanje u ZDK na visokom nivou kako u vremenu kriznih situacija, tako i u vremenu kada nemamo neke specifične okolnost za rad – rekao je Ganić.

Takmičenje je organizirano za tri obrazovna nivoa, a nominacije su, osim tekstualnog dijela, sadržavale i kratki video. Medresa iz Visokog nominirala je učenika Nasera Šabića, koji se zajedno sa polaznicima Interaktivnog kursa arapskog jezika Aminom Lemeš, Ajšom Herceglijom, Adnom Handžić i Medinom Kubat predstavio pjesmom na arapskom jeziku “Svijet nakon COVID-19”. U konkurenciji srednjih škola, u okviru Takmičarske grupe “Evropa i Azija”, ispred Tajlanda, zauzeli su prvo mjesto i osvojili vrijednu nagradu. Osim spomenutih učenika, u projektu su sudjelovalil i Ahmed Smailbegović, Ahmed Herceglija, Ali Jusić, Adha Hindija, Kustura Amna i Sara Suljić i Fatima Silajdžić. Projektom je rukovodio profesor Arapskog jezika, Suad Smailhodžić.

-Ovaj uspjeh nije samo uspjeh institucije, lokalne zajednice i Zeničko-dobojskog kantona, nego vjerujem i Bosne i Hercegovine. On ima težinu kao dodatni impuls mladim ljudima da mogu i trebaju da postižu rezultate, tako da koristim priliku da čestitam i svojim učenicima i svima koji na tom putu istrajavaju – rekao je Smailhodžić.

Direktor medrese “Osman ef. Redžović” Dženan Handžić zahvalio je premijeru Ganiću što je prepoznao trud koji se u ovoj školskoj ustanovi kontinuirano ulaže u postizanje što boljih rezultata na različitim poljima, pa tako i na polju izučavanja arapskog jezika kojem se pridaje posebna pažnja.

-Uspjeh na međunarodnom planu je rezultat permanentnih napora koje ulažemo u pokušaju da naši đaci, naši alumnisti, što bolje ovladavaju znanjima, vještinama i kompetencijama koje su im potrebne za budući rad, čime god se bavili, a strani jezici su uvijek u vrhu prioriteta. Arapski i engleski jezik se ravnopravno izučavaju u medresi tokom sve četiri godine. I ova nagrada i današnji prijem u Uredu premijera će sigurno i ovim đacima koji su osvojili nagradu i njihovim mlađim kolegama biti poticaj da se nastave truditi i postizati rezultate vrijedne pažnje – rekao je Handžić, uručivši premijeru Ganiću posebnu zahvalnicu za doprinos u radu ove školske ustanove.

Press služba ZDK