Premijer liga nije gdje vi odredite, nego gdje je srce!

Poruka Nogometnom savezu BiH  i Federalnom savezu BiH  : Premijer liga nije tamo gdje vi odredite, Premijer liga je tamo gdje je srce, taman da je to posljednji rang iz kojeg nema ispadanja

Poštovani navijači, simpatizeri i poštovaoci Fudbalskog kluba „Rudar“ Kakanj i njegove 97 godina duge i svijetle tradicije sjajnih rezultata,cijenjeni kakanjski i bosanskohercegovački ljubitelji sporta u njegovom iskonskom obliku utemeljenom u fer i korektnom nadmetanju i odmjeravanju umijeća i vještina na sportskom polju,dobri ljudi koji sport promišljate i promatrate kroz prizmu morala, poštenja, etike i pravde, obraćamo vam se . . . .

Proglasom o sportu radi sporta

a povodom velike nepravde, kriminala, namještaljki, štimaljki, podmetanja i prevara koje su se sručile na Fudbalski klub „Rudar“ Kakanj.

Svi koji su pratili nekoliko posljednjih utakmica  kakanjskog „Rudara“ svjedočili su pravom teatru apsurda u režiji krovnog nogometnog saveza, sudija, delegata…

Smicalice, smišljeno sjeckanje igre, penali, žuti kartoni, sve bez ikakvog razloga i utemeljenja samo su dio unaprijed pripremljenog i osmišljenog scenarija planiranog u centralnom komitetu Nogometnog saveza BiH, a sve sa ciljem da se dirigovanim i nemoralnim radnjama zaustavi „Rudar“ na svom putu ka premijerligaškom statusu.

Bilo je i nečasnih poteza i radnji od strane određenih klubova, a puno podlije i nemoralnije nastupio je Nogometni savez BiH i Federalni savez BiH  koji se svim raspoloživim nečasnim metodama potrudio i založio da Kakanj kao jedan mali grad sa 39.000 stanovnika ne dobije još jednog premijerligaša.

Nečasne poteze pojedinih klubova Savez je tolerisao, ali i vješto iskoristio da baci mamac među klubove i da se oni međusobno optužuju i obračunavaju. Savez je vješto ispucao loptu iz svog šesnaesterca, a klubovi su kao mala djeca svi potrčali za daleko ispucanom loptom dok je Savez leđima oslonjen na stativu drijemao, listao novine i pripremao svoju režiju završnice, te je povremeno očinski tapšao klubove izražavajući im podršku, a kontra onog drugog, i tako redom, da zavadi, da sebe kamuflira i da uz  to nijemo promatra kako neki klubovi plaćaju sudije da im pomognu, neki da im se sudi pošteno, dok neki kukaju i leleću na ove druge…

Dakle, najveći i najpodliji krivac u ovoj priči je Nogometni savez BiH i Federalni savez BiH .

Jasni su i razlozi. Savezu ne odgovara da dva nogometna kluba iz Kaknja nastupaju u premijerligaškom takmičenju. A u svemu tome izgubio se sport, nogomet, fer i poštena igra…

Svako zlo donese i neko dobro. Kao reakcija na dirigirano i orkestrirano podmetanje kojim se želi spriječiti da Kakanj ima dva nogometna premijerligaša, na sceni je do izražaja došao i sve će više biti izraženiji nesvakidašnji trend prkosa navijača nepravdi u sportu.

Radi se o masovnoj, velikoj, snažnoj podršci voljenom klubu. Zato se na stadionu „Rudara“ na utakmici sa višedecenijskim rivalom visočkom „Bosnom“ okupi više navijača nego na nekim premijerligaškim utakmicama. Razlog je jednostavan, Premijer liga je tamo gdje je srce, taman da je to posljednji ligaški status i takmičenje iz kojeg se ne može ispasti.

Zato ćemo mi nastaviti bodriti svoj voljeni klub redovno dolazeći na utakmice. Uživat ćemo u nogometu, propagirati i slaviti sport, gromoglasno navijati, podizati zastave, djecu učiti pravim vrijednostima…

A vi, čelnici Nogometnog saveza BiH  Fedralnog saveza BiH , nastavite se dičiti Premijer ligom i osluškujte kako na (polu)praznim stadionima (čast izuzecima)  odzvanja svaki udarac lopte. Na nekim od tih utakmica možete vršiti i svoje redovne kontrole brojeći stolice i slično, obzirom da tribine nekih stadiona izgledaju identično i u novogodišnjoj noći, i na prvomajski praznik i u vrijeme premijerligaške utakmice.

Ali znajte, srce je tamo gdje često nema ni stolica, ali ima sporta, nema svečane lože, ali pljušte aplauzi, nema natkrivenih tribina, ali ima nogometne slasti čak i ispod kišobrana…

Zato pozivamo sve kakanjske ljubitelje sporta, sve navijače „Rudara“, sve one koji sanjaju sport bez kriminala da i dalje snažno pokazujemo našu ljubav prema voljenom klubu.

Naša poruka je jasna: Premijer liga je tamo gdje je srce, Premijer liga nije tamo gdje odredi Nogometni savez BiH i Federalni savez BiH.

Navijači Fudbalskog kluba „Rudar“ Kakanj