PREMIJER NEZIR PIVIĆ UPUTIO ČESTITKU POVODOM 100. GODIŠNJICE PROGLAŠENJA REPUBLIKE TURSKE 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić uputio je ambasadoru Republike Turske u Bosni i Hercegovini, njegovoj ekselenciji Sadiku Baburu Girginu, čestitku povodom 100. godišnjice proglašenja Republike Turske.“U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, Vama, narodu Republike Turske i predsjedniku Recepu Tajjipu Erdoganu, upućujem najiskrenije čestitke povodom 100. godišnjice proglašenja Republike Turske. Republika Turska proteklo stoljeće je prolazila kroz razne epohe, od borbe za nezavisnost i tranzicije vlasti, do društvenih i ekonomskih reformi koje su opredijelile put Republike ka modernoj državi sa snažnom ekonomijom i globalnim uticajem”, stoji u čestitki.

Ističe da je Republika Turska dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, što je pokazala tokom agresije na našu domovinu u periodu 1992-95. godina, a i u mirnodopskom razdoblju, kada se aktivno uključila u obnovu naše države te jačanje veza na svim poljima, posebno kulturi, obrazovanju i privredi. Turski privrednici, dodaje, investirali su značajan kapital u Bosni i Hercegovini, a jedna od najvećih investicija realizirana je upravo u Zeničko-dobojskom kantonu – u kompaniji “Natron Hayat” u Maglaju.

“Ponosni smo na naše prijateljstvo i historijske veze, a u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime pozivam Vas da nastavimo jačati međusobnu saradnju u svim oblastima, na zadovoljstvo prijateljskih naroda dviju država”, navodi se u čestitki premijera Pivića.

Press služba ZDK