Premijer Pivić i predsjedavajući Huskić čestitali Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku građanima povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana.

U čestitki navode da se za ovaj dan vezuju događaji iz dalje i bliže prošlosti koji su veoma važni za Bosnu i Hercegovinu. Kapitulacijom fašističke Njemačke 9. maja 1945. godine slomljena je fašistička ideologija koja je odnijela milione ljudskih života, zbog čega 9. maj slavimo kao Dan pobjede nad fašizmom, a u to ime i kao Dan Zlatnih ljiljana.

– Danas odajemo počast najvećim i najhrabrijim sinovima koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije, braneći temeljne ljudske i civilizacijske vrijednosti – ističu u čestitki.

Francuski državnik Robert Schuman je 9. maja 1950. godine predstavio prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, kojom su udareni temelji današnje Evropske unije, pa se ovaj dan slavi kao Dan Evrope.

Premijer Pivić i predsjedavajući Huskić naglašavaju da su vrijednosti koje slavi 9. maj – antifašizam i evroatlantske integracije, jedini put ka prosperitetu, stabilnosti i sigurnijoj budućnosti domovine Bosne i Hercegovine.

– Fašizam je u Drugom svjetskom ratu poražen, ali nije potpuno pobijeđen. Slavimo ovaj dan u nadi da će fašistička ideologija biti napokon pobijeđena, a naša država postati dio Evropske unije i NATO-a, koji su garant naše perspektivnije budućnosti i boljeg života svih građana – navodi se u čestitki.

Premijer Pivić i predsjedavajući Huskić su odali počast i svim žrtvama stradalim u logorima, budući da se 9. maj obilježava i kao Dan logoraša.

Press služba ZDK