Premijer Pivić na svečanosti povodom Dana policije: Želimo da budemo uzor po profesionalnosti i opremljenosti, a građani da uživaju u miru i sigurnosti

Centralnoj svečanosti povodom Dana policije Zeničko-dobojskog kantona prisustvovala je delegacija kantonalne Vlade koju je predvodio premijer Nezir Pivić. Čestitajući Dan policije, premijer je odao posebno prizunanje policijskim službenicima koji su položili svoje živote u odbrani BiH ili u obavljanju drugih službenih dužnosti.

Naglasio je da je sigurnost građana jedna je od najvažnijih zadaća svih nivoa vlasti, a da Vlada ZDK-a konkretnim mjerama i aktivnostima potvrđuje da je sigurnost građana prioritet svih prioriteta i da je vizija ove vlade policija kao javni servis u službi naših građana.

zdk.ba

– Značajno smo povećali kapitalna ulaganja i osigurali sredstva za zanavljanje naoružanja te nabavku dodatnih policijskih vozila i opreme, a svjedoci ste da smo početkom godine napravili značajan iskorak i osigurali sredstva za povećanje plata policijskih službenika i svih drugih uposlenika Uprave policije i MUP-a. Često sam ponosan što je naša policija među najopremljenijim i najbolje plaćenim u Bosni i Hercegovini i drago mi je da predvodim vladu koja je fokusirana na potrebe policije i sektora sigurnosti – rekao je premijer Pivić.

Naglasio je posvećenost sigurnosti politika Vlade Zeničko-dobojskog kantona u kontinuitetu, a jedna od potvrda te politike je i zgrada Specijalne policije i Centra za obuku, koja nudi uslove kakve ima malo koja specijalna policijska jedinica u državi Bosni i Hercegovini.

Najavio je da će fokus u narednom periodu biti veće popunjavanje redova Uprave policije, s obzirom da dolazi do smjene generacija u policiji usljed odlaska u penziju.

– Želim poručiti da ćemo učiniti sve da bezbjednosna situacija u našem kantonu ostane na najvišem nivou te da ćemo još jače insistirati na najvišim profesionalnim i etičkim standardima, opremanju policije savremenom opremom i tehnologijama, ali i daljem unapređenju materijalnog položaja službenika, jer smo svjesni da će samo zadovoljan službenik dati maksimum na svom radnom mjestu i izvršavanju zadataka. Želimo da budemo uzor po profesionalnosti, efikasnosti i opremljenosti policije u cijeloj državi, a građani Zeničko-dobojskog kantona da uživaju u miru i maksimalnoj sigurnosti – rekao je premijer ZDK.

Svečanosti u sjedištu Specijalne policije prisustvovale su brojne zvanice, a ovom prilikom uručena su priznanja i nagrade zaslužnim policijskim službenicima iz svih organizacionih jedinica MUP-a i Uprave policije.

Predsjednik Sindikata policije Vlatko Popov uručio je premijeru Piviću i ministru unutrašnjih poslova Emiru Vrači zahvalnicu za uspješnu saradnju i podršku ovoj sindikalnoj organizaciji.

Press služba ZDK