PREMIJER PIVIĆ OTVORIO SAJAM OPENS: PLODOVI, SIROVINE I PROIZVODI IZ ZDK NOSE PEČAT KVALITETE PREPOZNAT U MNOGIM DRŽAVAMA EU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić svečano je otvorio Sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva OPENS 2023, koji se po 11. put održava na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a okupio je poljoprivredne proizvođače iz cijele Bosne i Hercegovine.Trodnevni sajam održava se pod sloganom “Poljoprivreda je važna”, a generalni pokrovitelj je Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Premijer Pivić je čestitao organizatorima uspješnu organizaciju sajma te se zahvalio svima koji su na bilo koji način dali doprinos da iz ideje izraste projekat od posebnog značaja za Zeničko-dobojski kanton. Posebno se zahvalio “našim marljivim poljoprivrednicima i svim izlagačima čije su vrijedne ruke kroz težak rad i mnogo odricanja dali plodove i proizvode koje danas imamo priliku da vidimo na sajmu”.

Naglasio je da je Vlada ZDK prepoznala je važnost ovog sajma te da je Vladi pripala čast da kroz ulogu generalnog pokrovitelja da svoj doprinos, najavivši da će nastaviti da podržavamo sve dobre i korisne projekte za naše društvo i kanton.

– Izražavam snažno uvjerenje da će uz predan rad i uz podršku Vlade ZDK sajam nastaviti da raste, da će progresivno svake godine rasti broj izlagača, posjetilaca te da će sajam dobiti i regionalni značaj. Tradicija poljoprivredne proizvodnje, stočarstva, peradarstva uz cjelokupnu industriju proizvodnje i prerade hrane duboko je utkana u privredne i društvene procese u ZDK-u. Plodovi, sirovine i proizvodi porijeklom iz ZDK-a nose pečat najbolje kvalitete i izvrsnosti prepoznat u mnogim državama EU u koje se izvoze i na čijem tržištu ostvaruju siguran plasman. To je prije svega zasluga naših vrijednih i čestitih ljudi, čije su vrline i ljudske kvalitete jednako prepoznate i cijenjene – rekao je premijer Pivić.

Istakao je da “imamo svijest i sluh za brojne izazove, probleme i prepreke sa kojim se poljoprivredni proizvođači u cjelini i proizvođači organske hrane posebno susreću” te da je opredjeljenje Vlade ZDK stvaranje potrebnih uslova i otklanjanje svih vrsta prepreka sa ciljem jačanja konkurentske pozicije naših proizvođača na domaćem tržištu te stvaranje prethodnih pretpostavki za realizaciju izvoznih potencijala.

– Sajam je još jedna prilika da kroz neposrednu komunikaciju razmijenimo mišljenja, ideje i prijedloge te da Vlada ZDK-a može donositi informisane odluke koje se tiču kontinuiranog provođenja analiza i pripreme programa poticaja. Vlada će uložiti posebne napore da osigura ravnomjeran i ujednačen razvoj poljoprivredne proizvodnje na teritoriji cijelog ZDK-a te će predano raditi na modernizaciji i jačanju poljoprivredne i druge infrastrukture. Poljoprivreda i organska proizvodnja su budućnost koja se naslanja na već poznatu tradiciju ZDK-a. U takvom jedinstvenom spoju leži potencijal za rast i razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i dalje jačanje položaja ZDK-a kao lidera u poljoprivrednoj proizvodnji”, rekao je premijer ZDK.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić rekao je da ovo ministarstvo naredne godine planina povećati poticaje za poljoprivredu te uvesti niz novih programa poticaja. Založio se da se ovaj sajam, zbog svog značaja za domaću poljorpiverdnu proizvodnju, narednih godina održava i u drugim gradovima ZDK-a.

Savez poljoprivrednih udruženja ZDK-a, organizator sajma, dodijelio je zahvalnice premijeru Piviću i ministru Čajiću, nakon čega je upriličen obilazak izlagača i štandova.

Press služba ZDK