PREMIJERKA MEHMEDIĆ I MINISTRI U VLADI POSJETILI GRADSKU UPRAVU ZENICA 

Posjetu gradovima i općinama u Zeničko-dobojskom kantonu, Vlada na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić započela je radnom posjetom Gradskoj upravi Zenica i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

Premijerka je rekla da se nova Vlada stavlja na raspolaganje svim gradonačelnicima i općinskim načelnicima, jer želi da u partnerskom odnosu sa jedinicama lokalne samouprave, svako u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, unaprijedi usluge za sve građane ZDK-a.

Naglasila je da je u Zenici, koja je administrativno sjedište ZDK-a, prioritet izrada Urbanističkog plana kao osnovnog prostorno-planskog dokumenta i temelja razvoja, što je kočilo razvoj Zenice u proteklom periodu.

-Zato i jeste intencija s ministrima posjetiti i druge lokalne samouprave, kao bismo potpuno bili upoznati s problematikom, ali i šta su njihovi prioriteti. Saradnja ne mora biti svedena isključivo na finansije, ima tu dosta saradnje koja se može unaprijediti i u drugim oblastima važnim za razvoj naših gradova i općina, odnosno cjelokupnog kantona – rekla je premijerka Mehmedić.

Gradonačelnik Fuad Kasumović zahvalio je Vladi što je posjetila Gradsku upravu prvi put od 2016. godine, kada je izabran na ovu dužnost, rekavši da je prethodna Vlada zaobilazila Grad Zenicu.

-Premijerki i ministrima sam rekao da Gradu Zenica ne treba nikakav prioritet u bilo čemu. Od Vlade tražim da svaki dio kantona ravnomjerno razvijaju, ali ono što je od Grada Zenice će biti za Grad Zenicu i ne može niko više blokirati Zenicu da se razvija – rekao je gradonačelnik Kasumović.

Dodao je da je na sastanku razgovarano o brojnim temama iz svih resora, te da će se u narednom periodu zajednički raditi na rješavanju svih problema i traženju rješenja. Naveo je primjer vodnih naknada za koje je Grad Zenica bio uskraćen dvije godine.

-Kao gradonačelnik tražim samo da se sve definiše i naprave propisi, ali i svi tretiraju pravično i jednako. Grad Zenica je trenutno jedan od najstabilnijih gradova i ne treba nam nikakva pomoć, nego samo pošten odnos – rekao je gradonačelnik Zenice.

Premijerka Mehmedić je najavila da će zajedno s ministrima u Vladi u narednom periodu posjetiti sve gradove i općine u ovom kantonu.

Press služba ZDK