PREMIJERKA MEHMEDIĆ I MINISTRICA SUBAŠIĆ RAZGOVARALE S PREDSTAVNICIMA ORGANIZACIJA „PRONI“ I „NEŠTO VIŠE“

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić razgovarale su s predstavnicima udruženja “PRONI” Centar za omladinski razvoj Brčko i “NEŠTO VIŠE” iz Mostara o mogućnostima međusobne saradnje u oblasti omladinske politike i obrazovanja.Ova dva udruženja realizuju grant projekat Evropske unije pod nazivom “Program zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija”, koji ima za cilj doprinijeti ostanku mladih u Bosni i Hercegovini. U protekle dvije godine aktivno rade na kreiranju i realizovanju javnih politika i uključivanju mladih kako bi osigurali rješavanje problema na polju obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, stipendiranja i drugih pitanja koja su od važnosti za mlade u Bosni i Hercegovini.

Premijerka Mehmedić je rekla da je nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona posvećena stvaranju uslova za poboljšanje položaja i ostanak mladih u Bosni i Hercegovini, što pokazuje konkretnim mjerama i programima, te da je budžet ovog kantona za 2023. godinu naklonjen i mladima.

-Mladi zaslužuju pažnju i resurse svih nivoa vlasti. Moramo osmisliti više konkretnih mjera i projekata koji će kreirati bolji ambijent i više prilika za mlade – rekla je premijerka ZDK.

Razgovarano je o mogućnosti saradnje Zeničko-dobojskog kantona i ove dvije omladinske organizacije na izradi Strategije za mlade te strategija u oblasti obrazovanja, kojima će ovaj kanton definisati strateške politike za mlade te stvoriti uslove za privlačenje IPA sredstva za finansiranje omladinskih projekata.

Ministrica Draženka Subašić je rekla da je resorno ministarstvo trenutno u fazi monitoringa Strategije za mlade, koja je istekla s 2022. godinom, te da je intencija ovog ministarstva da se nova srednjoročna strategija završi do kraja ove godine.

Navela je da ovaj kanton još uvijek nema strategije u oblasti obrazovanja, te da je opredjeljenje ministarstva da se rade dva dokumenta – Strategija razvoja predškolskog, osnovnog, srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, te Strategija razvoja visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada.

Predstavnici organizacija “PRONI” i “NEŠTO VIŠE” pozdravili su opredjeljenja Vlade i resornog ministarstva u ovoj oblasti, stavivši se na raspolaganje institucijama ovog kantona za izradu strateških dokumenata, kreiranja omladinskih politika i jačanja omladinskog aktivizma, koji će doprinijeti poboljšanju položaja i zadržavanja mladih u Zeničko-dobojskom kantonu.

Press služba ZDK