Preminula stjuardesa Vesna Vulović, jedina preživjela osoba avionske nesreće JAT-a

U Beogradu je u 67. godini preminula nekadašnja stjuardesa JAT-a Vesna Vulović, zapamćena kao jedina osoba koja je preživjela pad aviona prije 44 godine.

b_161224010

Vesna Vulović, rođena u Beogradu 1950. godine, ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

Nesreća se dogodila 1972. godine kada se iznad Čehoslovačke srušio JAT-ov avion.

Vesna Vulović je preživjela pošto je bila vezana za svoje sjedište u zadnjem dijelu aviona koji je, poslije eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snijegom pokrivenu planinu – prenosi RTS.

Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamijenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Nastavila je da radi za JAT, ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obje slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen, zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole.

Prohodala je nakon nekoliko mjeseci, poslije više uzastopnih operacija.

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih godina.

KLIX