Preselio na ahiret Jusuf Juka Kadrić kondukter u putničkim vozovima – Emotivne poruke i od Amela Tuke

Oproštaj od dobrog čovjeka koji je bio istinski prijatelj učenika i studenata koji su vođeni riječima “Ikre” (Uči) vozom putovali do Sarajeva i Zenice

Od momenta kada sam saznao da je na Ahiret preselio Jusuf Juka Kadrić, moj komšija iz Upovca, obuzela me tuga. I ne bih sebi oprostio kada bi se moj oproštaj od njega završio samo riječima “El-Fatiha”.Zato pišem nekoliko rečenica sjećanja na doba kada sam, zajedno sa velikim brojem drugih učenika i studenata, vozario vozom do Sarajeva.

Vozarili smo vođeni svetom riječju “Ikre” (Uči). Bila su to poslijeratna vremena unakažena nakaradnom privatizacijom i obilježena borbom naših roditelja da kod privatnika zarađuju kakve-takve plate.U to vrijeme Jusuf Juka Kadrić je bio kondukter u putničkim vozovima.Taj dobri čovjek je imao više razumijevanja, pažnje i podrške za nas učenike i studente nego svih 10 kantonalnih ministarstava obrazovanja i jedno federalno ministarstvo zajedno.

Oni koji su vozarili vozom i koji su sretali našeg Juku u to doba znaju o čemu govorim.Osim toga, Juka je uvijek bio pun vedrine i za svakoga je imao lijepu riječ podrške i ohrabrenja. Uvijek bi nas pitao dokle smo stigli sa školama, kako ide, i uvijek nas je bodrio i ohrabrivao da učimo i da se borimo.

Vječno ću se sjećati njegovog mahanja rukom sa vrata vagona što je svima nama značilo: “U moj rejon”.E tog Jukinog “rejona” vječno ću se sjećati.Bilo je čestih situacija kada voz kasni. Informacija o tome zašto nema voza, da li je u kvaru, gdje je “zapeo”, da li će biti popravljen i slično, bila je zlata vrijedna. Svi smo trebali i željeli na vrijeme stići na predavanja ili ispite.

Mi smo u takvim situacijama zvali Juku kojem nikad nije bilo teško provjeriti o čemu se radi i javiti nam. A znali smo nekad ofulati u procjeni koja je Juka smjena, pa smo ga u cik zore zvali na mobitel i budili. Ali i tada on bi se uvijek potrudio da provjeri i javi nam hoće li voza biti.

Ako u Željeznicama F BiH postoji neka knjiga u koju se bilježi historija ispisana na našim prugama, nadam se da će negdje u toj knjizi biti upisano i ime Jusuf Kadrić Juka, ime časnog željezničara koji je svuda pronosio lijep glas i o sebi i o našoj željeznici-željeznici s dušom i srcem.

Juka je bio primjer i simbol dobrote običnog čovjeka. Ko se danas uopće sjeća ko je na primjer u to doba srednje škole i studiranja bio ministar obrazovanja.

Niko! A našeg Juku svi pamtimo i pamtit ćemo još dugo.Molim Allaha dž.š. da našeg Juku nagradi za njegova dobra djela.

(Evelin Memić/kakanjinfo)

Emotivnu poruku putem jedne FB stranice poslao je i Amel Tuka: