Prijavio sam policiju policiji

Koju minutu pred iftar krenuo sam sa porodicom u goste prijateljima. Na Kraljevcu, upali se crveno svijetlo na semaforu kod pekare. Ispred mene policijska Škoda Oktavija. Zastadoše djelić sekunde i hladno po gasu, svijetla obraza proletiše kroz crveno!
Svirnem, neka znaju da sam ih vidio. Pali se zeleno i ja vozim prema kafiću “Karo”.
U Dahirovcu, opet isto vozilo, ovaj put pod rotacijama. Zaustavili momka koji je skrenuo kod obdaništa lijevo i vozio 5 metara kroz zabranu.
Zaustavim se. Otvorim prozor i pitam mladog policajca zašto kažnjavaju momka kad su oni, pola minute ranije, poletjeli kroz crveno i napravili puno gori prekršaj.
Mladi policajac će prijetećim glasom: “Ko je prošao kroz crveno!? Šta to tebe briga!? Produži!”
Odgovorim mu: “Vidio sam kako kršite zakon, pola Kraljevca vas je vidjelo, a sad bi da provodite zakon na drugima. Sram vas bilo!
U tom izlazi vozač, malo stariji policajac i kaže: “Jesam prošo’ kroz crveno! Šta je, šta ti hoćeš? Vozi dalje!”
Sad mi je već muka i kažem da ću ih prijaviti jer zakon vrijedi i za njih kao i za nas. Vele oni: “Prijavi slobodno!”
Nazovem 122 i uredno ih prijavim. Dežurni me pita kako se zovem!? Ja mu kažem ime, prezime, ime oca, datum rođenja… “Treba li još šta?”
Reče mi da dođem sutra u stanicu kod zamjenika komandira.
Familija mi na iftaru govori da nisam trebao davati podatke, kao sad će me “uzeti na zub” ? Kontam, ako prekršim zakon vala nek’ me kazne, zato primaju platu.
Danas odem u Policijsku stanicu u Visokom na razgovor kod zamjenika komandira. Odmah me primio.
Upoznajemo se i vodimo iskren i prijatan razgovor. Pita me da li želim da se pokrene postupak protiv tih policajaca. Objasnim da mi nije cilj novčano kazniti te ljude niti ih vući kroz disciplinski postupak. Cilj mi je da ih podsjetim da POLICAJAC treba biti UZOR građanima, mladima, našoj djeci a ne ponašati se kao kabadahija i siledžija.
Policija je, inače, uvijek prva na udaru, njih krive za sve jer njih vide na ulici, njih prve zovu kada treba pomoć, njih gledaju na TV-u kada privode sumnjivce…
Baš zato POLICAJAC treba svojim PRIMJEROM pokazivati kako se ponaša u javnosti, kako se poštuje zakon, zašto su baš oni izabrani da rade u službi naroda, a ne u službi politike i drugih centara moći!
U Visokom danas rijetko ko staje pješacima na pješačkom prelazu, na Kraljevcu semafori kao da ne postoje, skoro niko ne daje žmigavce niti koristi pojas u gradu, vozila se uredno zaustavljaju na sred ulice i stvaraju gužve dok vozač “na brzinu” obavi kupovinu itd.
Zato vi, dragi POLICAJCI, ako želite uvesti red u ovaj saobraćajni haos, vi MORATE biti PRIMJER, a ne samo koristiti silu i kaznu. Zaslužite naše POŠTOVANJE!!! Ovako samo izazivate PREZIR!!!
Kroz novinarstvo, kojim se bavim preko 15 godina, upoznao sam mnogo policajaca, tužilaca, sudija i ljudi sa “druge strane” zakona. Moram priznati da sam neke pojedince, prema kojima imam ogromno poštovanje, upoznao upravo u redovima POLICIJE.
Zato nisam mogao ovo prešutiti!
Zamjenik komandira PU Visoko je obećao da će obaviti razgovor sa tom dvojicom službenika. Bez obzira na ishod, neka znaju da ima nas koji ne žmirimo, kojima nije sve svejedno… Sad sam oprostio, kao što i oni znaju izdati upozorenje umjesto kazne za prekršaj. Drugi put NEĆU, Boga mi!