Primjeri humanosti zabilježeni u Kaknju: Mevludin Delibašić i firma DSM – graditelji kuće za sestre Arnaut iz Hausovića

U Kaknju se od davnina prepoznaje kontinuitet humanosti, kako na planu pomoći koja dolazi od pojedinaca, tako i na planu humanosti koju pokazuju radni kolektivi, nevladine organizacije i drugi subjekti. Humanost koju pokazuju pojedinci i kolektivi ne smije biti zaboravljena i treba služiti kao primjer da se dobro djelo može učiniti i gradeći stambene objekte za ugrožene, i obnavljajući škole, i gradeći biciklističke staze, i galerije, i muzeje, i mostove… Takvi primjeri se dugo pamte i sjećanje na takve pojedince i kolektive traje vječno, a priča o njima se prenosi na nova pokoljenja. Ilustracije radi, dovoljno je kazati Đuđin most ili Beganove česme.

Stoga, kroz serijal priča podsjećamo na lijepe primjere humanosti zabilježene u Kaknju.

Krajem 2014.godine zabilježili smo istinski humani gest firme “DSM TRADE” i njenog vlasnika, kakanjskog poduzetnika Mevludina Delibašića.

Premda ovaj humani čovjek nije pristalica objavljivanja informacija o njegovim donacijama i izdvajanjima za sport, kulturu i druge segmente društvenog života, ipak smo odlučili da napišemo nekoliko rečenica o onome što pomenuta firma ovih dana realizira jer ovakvi primjeri  humanog odnosa prema ljudima ne smiju ostati nezapaženi i nezabilježeni.

Firma “DSM TRADE” Kakanj vlastitim sredstvima je izgradila kuću za dvije sestre, Senadu i Nihadu Arnaut, koje su nastanjene u Hausovićima i koje žive same. Njihova kuća je stradala usljed djelovanja podzemnih voda i klizišta u maju 2014.godine..

Firmi “DSM TRADE” zahvaljujemo za humanost, dokazanu društvenu odgovornost i solidarnost pokazanu prema ljudima koji su tokom prirodne nesreće iz maja 2014.godine ostali bez svojih domova.

Zabilježeno tokom završne faze radova