Projekat “Oaza”kao edukativno-rekreativno-zabavni park i mala edukativna botanička bašta

img_6470

Predstavljen projekat “Oaza”: U zoni pomoćnog stadiona FK “Rudar” gradit će se edukativno-rekreativno-zabavni park i mala edukativna botanička bašta

Utorak, 11.oktobar 2016.godine: U sali Općine Kakanj danas je održana press konferencija na kojoj je prezentiran projekat “Oaza” u okviru kojeg će se ilegalna deponija smeća i zapuštena zona pomoćnog stadiona FK “Rudar” pretvoriti u funkcionalnu i edukativnu urbanu zonu (igralište i drugi sadržaji).

Cilj projekta koji će se finansirati sredstvima “Canada Fund for Local Initiatives” i Općine Kakanj je  podići svijest o potrebi zaštite okoliša i njegovoj ulozi u poboljšanju kvaliteta života u zagađenoj urbanoj sredini. Projekat implementira Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde” u partnerstvu sa Udruženjem “Savjet održive gradnje”.

img_6468

Projekat su predstavile predsjednica Udruženja za pomoć i razvoj “Hajde” Lejla Brulić i predsjednica Udruženja “Savjet održive gradnje” Alma Demirović.

U okviru aktivnosti na realizaciji projekta “Oaza” radit će se na raščišćavanju ilegalne deponije smeća u naselju Varda. Na toj lokaciji izgradit će se edukativno-rekreativno-zabavni park za djecu i omladinu koji će imati mnoštvo sadržaja koji će podizati svijest posjetilaca o važnosti zaštite životne sredine. Osim mobilijara zabavnog karaktera, radit će se i na formiranju male edukativne botaničke bašte. Istovremeno će se u 6 kakanjskih osnovnih škola održavati edukativne radionice o zaštiti okoliša i održivom korištenju izvora energije.

Osim toga, ovaj projekat je ocijenjen vitalnim za FK “Rudar” Kakanj koji će dobiti pomoćni teren pogodan za treninge prvog tima, ali i za takmičarske nastupe mlađih selekcija koje više neće biti prinuđene tražiti terene za nastupe u drugim općinama.

U cilju očuvanja parka bit će realizirane edukativne aktivnosti sa djecom i mladima koji će koristiti park, a obzirom da će igralište praktično biti dio pomoćnog terena FK “Rudar” postojat će i određeni oblik nadzora nad igralištem.

Donatori su najavili da će planirani radovi biti završeni do polovine februara slijedeće godine.

Bit će izgrađena i saobraćajnica kroz lokaciju “Trafo stanice” i dalje ispod tribina do pomoćnog stadiona.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 180.000 KM, a donatori i Općina su obezbijedili 95.000 KM, pa je sa press konferencije upućen poziv privrednim i drugim subjektima da se uključe u projekat na način da o vlastitom trošku realiziraju određene radove, te tako pomognu kakanjskoj djeci da dobiju još jedno igralište, a mlađim selekcijama “Rudara” da imaju svoj teren za takmičarske nastupe.

Video-prezentaciju projekta pogledajte klikom ovdje

img_6472

 

sl1 sl2kp1kp2kp3kp4kp5kp6kp7

Foto-prezentacija projekta

p1110754 p1110755 p1110756 p1110757