Promocija djela Nusrija izdavačke kuće Rejhan

Promotori i organizator Nihad ef Talić

Upriličena promocija djela  Bediuzzaman Said Nursija izdavačke kuće Rejhan

U maloj Sali doma kulture upriličena je promocija djela Bediuzzaman Said Nursija izdavačke kuće Rejhan. Organizator je u ime Mladih muslimana Kakanj bio Nihad ef. Talić, gosti su bili; Sanadin Voloder (urednik portala AKOS.ba), uvaženi prof. Abdulah ef.Smajić a kao domaćin i promotor pristunima se obratio Mr. ef. Sulejman Čeliković.

Sanadin Voloder u ime izdavačke kuće Rejhan je otvorio promociju sa riječima;

„Uprkos tome što smo u izdavaštvu relativno mlada kuća, predstavili smo sebe svojim kvalitetnim i orginalnim izdanjima, kako na sajmovima, tako i u mnogim maloprodajnim i veleprodajnim centrima širom BiH tržišta, a također i izvan granica naše zemlje. Naš osnovni cilj jeste prevođenje, štampanje i izdavanje knjiga iz djela Risale-i Nur, a to je savremeni tefsir Kur'ana, čiji je autor veliki islamski mislilac, hazret-i Bediuzzaman Said Nursi. Na taj način omogućujemo čitateljstvu da se okoristi o ovo izuzetno djelo koje je prevedeno na preko trideset svjetskih jezika. Poslanice Nura, metodom dokazivanja kroz Kur'anske istine, daju precizne odgovore na pitanja poput: “Ko si? Odakle dolaziš? Kamo si se zaputio? Koja ti je dužnost?

Mr. Sulejman ef. Čeliković je detaljno ispričao o životu Bediuzzaman Said Nursi

Dotičući se navedenog, Mr. Sulejman ef. Čliković je detaljno isrpičao o radu, djelovanju i životu Said Nursija, ali ovom prilikom ćemo ukratko iznijeti samo određene značajne činjenice:  „Bediuzzaman Said Nursi je rođen u istočnom dijelu Turske 1877. godine, a umro je 1960. godine u 83. godini, nakon života koji je predstavljao uzornu borbu i požrtvovanje u ime Islama. Školovao se prema najvišim standardima, gdje nije samo proučavao tradicionalnu religijsku nauku, nego i modernu nauku, gdje je stekao zvanje «Bediuzzaman», «Fenomen-čudo vremena ». Bediuzzaman je živio u zadnjoj dekadi Halifata i Otomanske imperije, za vrijeme njihovog kolapsa i raspada nakon I Svjetskog rata. Ne samo da je učio studente i bio uključen u debate i rasprave sa vodećim naučnicima iz cijelog islamskog svijeta, nego je upravljao i lično vodio puk protiv invazije Rusije na istočnu tursku u 1914. godini, u periodu od skoro dvije godine, nakon čega je uhapšen (u martu 1916. i zadržan u Rusiji dvije godine, prije nego je pobjegao 1918. i vratio se u Istanbul preko Varšave, Berlina i Beča. «Novog» Saida karakteriziralo je povlačenje iz javnog života i fokusiranje na nauku, molitvu i misli na to koji je novi način borbe. Nakon perioda od dvije godine (1925.) Bediuzzaman je protjeran u zapadnu Anadoliju u sljedećih 25 godina, i u zadnjih 10 godina svoga života bio je izložen progonstvu, zatvoru, uznemiravanju od strane autoriteta toga doba. Ali u ovim godinama progonstva, i izolacije  su rođene Risale -i Nur, «Rasprava o svjetlosti» i desilo se njihovo širenje po cjeloj Turskoj.  Da citiramo Bediuzzamana «Sada, vidim da je moj život bio usmjeren tamo gdje sam malo odlučivao svojom voljom, sposobnošću, shvatanjem i predviđanjem, što je moglo dovesti do ovih rasprava koje služe svrsi Kura'nu. To je kao da je sav moj život bio škola, koju sam prošao kao kvalifikaciju za ova pisana djela, što pretstavlja čudo Kura'na. Važnost «Risale-i Nur» ne može biti precjenjeno, u kojem Bediuzzaman Said Nursi odigrao bitnu ulogu u očuvanju i revitalizaciji islamske istine u Turskoj, u najmračnijim danima njene historije. I zaista, njegova uloga je rasla i dobijala na važnosti i do današnjeg dana”

[huge_it_slider id=”2”]