Promocija kakanjske privrede u Ankari-raugovor sa sekretarom UPOKA

detalj ispred sale održavanj

Razgovor sa Edinom Bjelopoljakom sekretarom UPOK-a

TOBB 19. TÜRKÇE KONUŞAN GİRİŞİMCİLER PROGRAMI  (TOBB 19. Program privrednika koji pričaju turski jezik)

U cilju poslovnog spajanja sa potencijalnim međunarodnim partnerima, ali i potencijalnim investitorima iz Republike Turske, Udruženje poslodavaca općine Kakanj “Centar za podršku biznisu” Kakanj je učestvovalo  na 19. Međunarodnom susretu privrednika Unije privrednih komora Republike Turske (TOBB), koje se održalo u gradovima Ankara, Polatli, Kocaeli, Gebze i Istanbulu od 09. do 15. maja 2016. godine. N ovom susretu kakanjsku privredu, poslodavce i naš grad u najboljem svjetlu je predstavio sekretar UPOK-a G din Edin Bjelopoljak.

Naime, Unija privrednih komora Republike Turske (TOBB) u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Turske od 2005. godine je bila organizator međunarodne privredne susrete za privrednike koji poznaju turski jezik, sa ciljem što kvalitetnije poslovne konekcije, ali i prezentovanja investicijskih potencijala. Na ovogodišnjem međunarodnom privrednom susretu su učestvovale 22. zemlje sa 50 privrednih subjekata. U daljnjoj podršci u kreiranju međunarodne privredne i investicione klime, Udruženje poslodavaca općine Kakanj se uključuje u poslovni klub koji broji preko 700 poslovnih subjekata u više od 30 zemalja. Na ovogodišnjem privrednom susretu, planirano je 7 direktnih poslovnih susreta u pet gradova.

Udruženje poslodavaca općine Kakanj je putem online investicijskih platformi za privredno povezivanje i investiranje predstavilo:

  1. Online registracije firmi u Općini Kakanj (www.investinkakanj.com),
    2. Online Partnerski aplikator (http://www.upok.ba/en/partnership-application) i
    3. Registar partnera (http://www.upok.ba/en/registry-of-partners-2/).
    4. Investicijski vodič Općine Kakanj sa pogodnostima za investitore (www.kakanj.gov.ba)

Učešće na Skupštini Unije privrednih komora R. Turske.

G-dine Bjelopoljak kako ste kao Udruženje uključeni u ovaj program?

„Na preporuku Predsjednika Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, gdin. Jašarspahić Mirsada, krajem aprila ove godine sam kontaktiran u cilju odlaska na 19. Program privrednika koji pričaju turski jezik – Ankara 2016, a koji organizuje krovna Unija privrednih komora i berzi Republike Turske (TOBB – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği). Program je u potpunosti finansiran od strane TOBB-a. Po odobrenju Predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca općine Kakanj, gdin. Muftić Mensura, potvrđen je dolazak mene kao Sekretara Udruženja.

Koje ste institucije posjetili prilikom posjete?

U programu su posjećene sljedeće institucije u domenu krovne organizacije privrede Republike Turske: (Ured za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske, Svečana ceremonija 50 godina službe, 72.Generalna skupština Unije privrednika komorai berzi Republike Turske (TOBB), Posjeta Trgovinskoj berzi Ankare – Mesna industrija, Seminari u Centrali TOBB-a Ministarstvo vanjskih poslova MEB, TIKA,  KOSGEB, TURKSOY. Prezentacija OSTIM-A – Organizirane privredne zone, Generalna prezentacija o Uniji privrednih komora i berzi Republike Turske, Posjeta privrednoj komori Polatli-ya-informacije poslovnom spajanju.

Zajednička fotografija

Šta Vas je najviše dojmilo prilikom ove posjete?

Izjava Predsjednika Erdogana; „TOBB danas ima gotovo milion i po članova, Čujte, ako svaki član sada zaposli jednu osobu, šta to znači? To znači posao za 1.5 milion nezaposlenih“ Nažalost, nećemo novac odnijeti sa sobom u grob, ostat će ovdje. Kad jetako, dajmo posao onima koji ga nemaju, Šta kompanija može izgubiti, recite mi? Hoće li propasti jer je zaposlila jednu osobu? Ne, Baš naprotiv, imat će od toga korsiti. To je tako jednostavno!

Udruženje poslodavaca općine Kakanj, u saradnji sa Općinom Kakanj je do sada bilo domaćin dva međunarodna privredna susreta u Kaknju sa Privrednom komorom Aliaga i Privrednom komorom Menemen, ali i privrednicima iz Austrije, u saradnji sa Trgovinskim odjelom Austrijske ambasade.

Zgošćanski stećak u Ankari

Generalna skupština TOBB-a sa, Takdir Yarıs Generalnim sekretarom iz Privredne komore Aliaga