PRONAĐENI BIJELI TARTUFI u Sopotnici kod Kaknja

Teško ih pronaći

Po podacima sa Wikipedije, Tart13714451_1745319012418381_88494929_nufi ili gomoljače (lat. Tuber) su rod gljiva iz porodice Tuberaceae. To su privredno iznimno važne gljive. Tartufi se nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirane životinje koji njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zrele gljive.

Dvije najznačajnije vrste tartufa su bijeli (Tuber magnatum) i crni (Tuber melanosporum). Bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije te postiže najveću tržišnu cijenu. Tartuf ima specifičan jak, prodoran miris po bijeli bijelom luku i starom siru.

U Francuskoj i Italiji, najvećim potrošačima, ali i proizvođačima tartufa na svijetu, moderni uzgoj tartufa prisutan je već nekih tridesetak godina. Prve italijanske plantaže podignute su 1970. godine, i to na površini od 416 hektara. Francuzi imaju godišnju produkciju od oko 30 tona, i to većinom crnog tartufa. U novije vrijeme ovim se uzgojem pokušavaju baviti i druge države, kao što su Španija, Australija, Novi Zeland i SAD.

Kvalitet i cijena ovise o izgledu, mirisu, staništu (uz koje je drvo nađen) itd.

Skupocjeni bijeli tartufi (tobur magnatum) čija cijena dostiže po kilogramu i do 5.000 eura, polako se “sele” u sjevernije krajeve, pa tako i u Bosnu i Hercegovinu (uglavnom ih je bilo u Istri, Hrvatska) o čemu svjedoči i nova priča našeg pronalazača iz Kaknja i čitaoca portala KakanjInfo.com

Naš čitaoc je u proteklih par dana našao oko 500 grama tartufa u Sopotnici kod Kaknja.

Na pitanje da li ih je uspio prodati i po kojoj cijeni, on navodi da za sada nije, no postavio je oglas na internet oglašavački sajt i nada se skorijoj prodaji te da će postići dobru cijenu.

Ovom prilikom zainteresovanog kupca za tartufe pozivamo da nam se javi na email redakcije kako bi ga mogli povezati sa pronalazačem iz Kaknja.

Hamid Hadžić