Pronađeno Lenonovo pismo i razlog vraćanja titule ser!

john-lennon-sl-stretch-300x200

Na tavanu jedne kuće, skrivena u omotu stare ploče, pronađena je prva verzija pisma Džona Lenona koje je uputio britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj 1969. godine,  u kojem objašnjava razlog vraćanja titule “ser” koje mu je kraljica dala.

Stručnjaci su vrednost pisma procijenili na 60.000 funti ili oko 72.000 američkih dolara.
Anonimni vlasnik pisma ga je u srijedu odnio na procjenu u izložbenu galeriju “Priča o ‘Bitlsima” (The Beatles Story) u Liverpulu gdje su mu stručnjaci saopštili aktuelnu vrijednost pisma.

Jedan od stručnjaka vjeruje da je riječ o prvoj verziji originalnog pisma koje je Lenon poslao kraljici 1969, a koje se čuva u britanskom Kraljevskom arhivu.

john lennon pismo kraljici

“Jasno se vidi da je potpis razmrljan. Mislim da je Džon Lenon odustao od slanja (ovog primjerka) upravo zbog te fleke od mastila”, objašnjava svoju teoriju Daren Džulijen.
“Kada pišete kraljici, želite da pismo izgleda savršeno, a ne da mastilo bude razmazano. Ovo ukazuje da je napisao drugu verziju i poslao je Elizabeti Drugoj.”

Inače, tekst u obe verzije glasi: “Vaše veličanstvo, vraćam titulu u znak protesta zbog umešanosti Britanije u rat između Nigerije i Bijafre, zbog naše podrške Americi u Vijetnamu i što je pjesma Cold Turkey pala na listama. S ljubavlju, Džon Lenon ‘of Bag’ “, napisao je kraljici, misleći pritom na njegov pokret “bagizam” koji je stvorio sa Joko Ono, kao dio mirovne kampanje u kasnim šezdesetim.