PROUČEN MEVLUD U DŽEMATU VARALIĆI

mevlud

 

U prepunoj džamiji džemata Varalići  povodom manifestacije „Salavat tebi Poslaniče“ u subotu 10.12.2016. godine poslije jacije namaza proučen je mevlud.

Mevludom iskazujemo svoju ljubav prema našem Poslaniku s.a.v.s. naše poštovanje, primjer je to našeg sljeđenja onoga sa čim nas je Poslanik a.s. obavjestio.

Muhamed a.s. je rođen u mjesecu rebiul-ewelu (rano proljeće) onom preiodu u godini kada se priroda budi, kada sve ponovo oživi. Na mevludima mi oživljavamo i jačamo našu ljubav prema našem Miljeniku a.s. oživljavamo naše plemenite osobine, iste one osobine sa kojima je Muhammed a.s. došao, ukazao nam i živio životom ljubavi, plemenitosti,darežljivosti.

I u zimskim decembarskim noćima, sa mevludom u našim džamijama  unesemo mi tako rano proljeće u naša srca. Oplemenimo dušu učenjem salavata, učenjem i slušanjem Kur’ana težimo Allahovoj dž.š. milosti.

Predavanje je svakako sastavni dio mevluda, pouka i poruka nama kako dalje i bolje koračati na putu istine, putu islama. Ovom prilikom nam se ugodnim predavanjem obratio

Fehim ef. Gačić kao predavać je ukazao na važnost  donošenja salavata na našeg Poslanika s.a.v.s. prilike u kojima je posebno lijepo donositi salavate ali i Kur’anski  imperativ donošenja salavata na Poslanika a.s.