Prve varnice: Pukla politička ljubav Dodika i Radončića ili je riječ o dobro osmišljenom igrokazu

dodik-radoncic-558x344

Bakir Izetbegović, lider SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH ne tako davno u intervjuu za N1 vrlo samouvjereno je poručio da je “Milorad Dodik pragmatičan čovjek sa kojim se sve može dogovoriti”, piše novinska agencija Patria.

Izetbegović je tada govorio da predsjednik RS jedno priča iza, a drugo ispred kamera. Ispostavit će se jučerašnjim danom, kada je i održan antiustavan referendum, da je Izetbegović pogriješio i kod ove procjene.

– Smatram da je Dodik pragmatičan, racionalan čovjek, da neće otići u neke iracionalne stvari i da bi se sa njim moglo dogovarati oko svega – kazao je Izetbegović u intervjuu za N1.

Na kraju od dogovora nema ništa, ali postavlja se pitanje otkud onda samouvjerenost kod Izetbegovića i ovakve izjave koju je dao 9. septembra?

Dobri poznavaoci prilika u političkom svijetu jako dobro znaju na čemu je Bakir zasnovao ovakvu tvrdnju.

Čini se da je Izetbegović mislio i nadao se da će sada njegov blizak odnos s Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a koji je do skoro također imao prisne odnose s Dodikom popraviti situaciju u odnosu Izetbegović-Dodik. No, ispostavit će se potpuno drugačije.

Poznato je da Radončić godinama ima dobre odnose s Dodikom, posebno dobro funkcioniraju u relacijama zajedno s Draganom Čovićem. Sjetit će se svi sage oko mehanizma koordinacije.

U vrijeme dogovora Izetbegović je najavio je da će sve pregovore sa predsjednicima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom voditi u društvu svog koalicinog partnera Fahrudina Radončića.

Između Radončića i Dodika nikada nisu sijevale varnice. Reklo bi se do jučer, jer je Dodik bez milosti, zaboravio ranije prijateljstvo i pohvale koje mu je nerijetko davao Radončić, posebno dok je trajao “rat” između SDA i SBB-a, te je osuo paljbu po novinaru Dnevnog avaza, ali i samoj novini čiji je Radončić nekadašnji vlasnik, a koja je pod njegovom kontrolom.

– Pitajte, hajde. Vi stalno špekulirate. Šta vas briga, bit će kad bude – obrušio se Dodik na novinara Avaza koji ga je pitao da li sprema referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Neposredno nakon toga, Dodik se na RTRS-u obrušio na pisanje Dnevnog avaza te kazao:

–  Oni deset godina ruše Republiku Srpsku – kazao je Dodik.

Za Dodika je nesumnjivo oduvijek predsjednik SDA bio otvoreni neprijatelj Republike Srpske, ali kakva je sada igra s Radončićem.

U emisiji Pressing od gosta se zahtijevaju kratki odgovori na pitanja, a na njih je odgovarao i Milorad Dodik:

Haris Silajdžić? – Dobar dečko za naše ciljeve.
Bakir Izetbegović? – Još bolji.
Zlatko Lagumdžija? – Nije uspio.
Fahrudin Radončić? – Perspektivan.

Od perspektivnog do rušioca RS-a malo je prošlo. Valja sada čekati šta će se novo desiti. Ili je i ovo dio igrokaza u režiji Dodik- Radončić.