“Pukla tikva” u SBB-u: Članstvo stranke neće da bude municija za Radončićeve ratove

Ono o čemu se proteklih mjeseci spekuliralo, dobilo je potvrdu na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Unutar Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH sve je očitiji raskol, što se jasno moglo vidjeti i na osnovu glasanja o inicijativi Socijaldemokratske partije (SDP) o smjeni direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebije Izetbegović. 

Uoči sjednice je zastupnica SBB-a Jasna Duraković-Hadžiomerović najavila da će ta stranka podržati inicijativu SDP-a i stav koji ide u prilog toj inicijativi je grčevito branila na samoj sjednici. Međutim, kada je na red stiglo izjašnjavanje o prihvatanju inicijative, tri zastupnika SBB-a su bila suzdržana.

Za razliku od svojih stranačkih kolega, tri zastupnika SBB-a nisu podržala inicijativu SDP-a, zatraživši priliku da čuju i “drugu stranu priče”. Iščekivanje “druge strane priče” je zapravo otpor jednoumlju i slijepom podržavanju naputaka stranačkog predsjednika, odnosno pojava struje unutar SBB-a koja je odlučila pokušati ne doživjeti sudbinu nekih bivših stranačkih kolega, koji su završili svoje političke karijere kompromitirani slijeđenjem uputa i ličnih interesa stranačkog predsjednika.

Rukovodstvo SBB-a nakon sjednice je pokušalo prikriti nejedinstvo unutar stranke, pa su putem svog stranačkog biltena poručili da su “SDA i HDZ spasili Sebiju”, svjesno zanemarujući činjenicu da je u “spašavanju Sebije” značajnu ulogu odigrao i dio zastupnika SBB-a, koji je ovog puta odlučio misliti svojom, a ne Radončićevom glavom.

Zamjeraju svom stranačkom predsjedniku članovi SBB-a, koji su stranci pristupili ohrabreni deklarativnim protivljenjem bilo kakve saradnje s bivšim visokorangiranim zvaničnicima koji se dovode u vezu s kriminalom, “drugovanje” s osobama koje se nalaze na američkoj “crnoj listi”. Nakon Nasera Kelmendija, Radončić se u posljednje vrijeme zbližio s još jednim akterom “crne liste”, Bakirom Alispahićem.

Novinska agencija Patria, Alispahićev medij zadužen za promoviranje ličnih interesa, poput zaštite kladioničarskog lobija u Federaciji BiH, u posljednjim mjesecima sinhronizirano s Dnevnim avazom vrši napade na sve Radončićeve političke protivnike.

Nakon što je političko utočište pronašao u Demokratskoj fronti, te nakon što je ta stranka počela da se osipa i tone, “pukla je tikva s DF-om”, naročito generalnim sekretarim te stranke Zlatkom Miletićem, pa Alispahić spas traži u Radončićom zagrljaju, što dijelu članstva SBB-a, tvrde pojedini zvaničnici te stranke, itekako smeta.

SBB-ova ideološka neprincipijelnost, koja se oslikava u cikličnim promjenama u pristupu drugim političkim strankama kroz izvještaje stranačkog biltena, dovodi u konfuziju članove SBB-a.

Nedugo nakon što su se navikli na kritički odnos prema strankama koje se deklariraju kao “ljevica”, Radončićevo iznenadno približavanje tim strankama, kao posljedica ambicije da se konačno dokopa fotelje u Predsjedništvu BiH, nije naišlo na odobravanje značajnog dijela članstva SBB-a.

S tim u vezi, u narednom periodu možemo očekivati odstrel neposlušnih kadrova ili u najblažem slučaju njihovo discipliniranje. Uzimajući u obzir da je nagomilano nezadovoljstvo zahvatilo značajan dio članstva stranke, to za Radončića sigurno neće biti lagan posao.