Pušteni u funkciju podzemni kontejneri u gradskoj zoni Kaknja

pku3-660x330

Ponedjeljak, 26. septembar 2016.godine: Danas su u funkciju pušteni podzemni kontejneri koji su proteklih dana ugrađeni u gradskom području Kaknja. Podzemni kontejneri su ugrađeni na 10 lokacija, a aktivnosti na ugradnji će se nastaviti i na drugim lokacijama u gradskom području. Posao ugradnje podzemnih kontejnera obuhvatio je postavljanje čeličnih kanti sa čeličnim poklopcem u armirano-betonska okna. Čelični poklopac ima poseban sistem zaključavanja tako da će pristup podzemnoj kanti imati samo radnici nadležnog komunalnog preduzeća.

Puštanju u funkciju podzemnih kontejnera  kod Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj prisustvovao je načelnik Nermin Mandra zajedno sa ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensurom Sinanovićem koji je danas boravio u posjeti Kaknju.

“Ovo je projekat koji je mnogo značajniji od iznosa sredstava koje smo planirali za ovu aktivnost. Mi smo se plašili da će to biti neke velike cifre, ali je iznos ispod svih naših očekivanja. Posebno nas raduje što je ovo baš ono kako kažu “387” projekat, dakle naša je i ideja, naš je i projekat, naš je i proračun, sve je rađeno u Kaknju, u Općini i “Vodokomu” i evo nakon provedene procedure nabavke i izrade podzemnih kontejnera danas smo jako zadovoljni što ovaj projekat privodimo kraju. Vrijednost investicije je ukupno 107.000 KM. Vidjet ćemo kako će se ovaj projekat pokazati u primjeni. Ja očekujem da će u ekološkom i komunalnom smislu ovo biti jedan vidan napredak. Vjerujem da ćemo od danas kreirati nove standarde u zbrinjavanju komunalnog otpada. Već postoji interes u drugim sredinama u BiH za ovaj projekat. Mi ćemo sa zadovoljstvom svim zainteresiranim ustupiti projektnu dokumentaciju i naša iskustva”, rekao je načelnik Nermin Mandra.

pku3

Načelnik Nermin Manda i ministar Sinanović prisustvovali puštanju u funkciju podzemnih kontejnera

U Kaknju se uvodi još jedan novitet. Od utorka 27. septembra svi građani će moći „Vodokomu“ prodavati pvc flaše, limenke i papir koji prikupe, a otkup će se vršiti svakog utorka i četvrtka, od 13:00 do 15:00 sati, na platou ispred solitera 1.

Posebna priča je kabasti otpad. Ova vrsta otpada se ne smije odbacivati pored kontejnera. U takvim slučajevima potrebno je pozvati Javno preduzeće „Vodokom“ Kakanj koje će izvršiti odvoz krupnog otpada. Dakle, svi oni koji žele izbaciti stari namještaj, bijelu tehniku i slično trebaju samo pozvati broj 032/555 512 nakon čega će na lice mjesta doći namjensko vozilo „Vodokoma“ i besplatno izvršiti odvoz ovog krutog otpada.

Nesavjesne pojedince kojima je teško otvoriti poklopac i ubaciti smeće i koji sa određene razdaljine ili iz automobila izbacuju smeće pored kontejnera upozoravamo da će se podzemni kontejneri stalno obilaziti i nadgledati, da će se svaka incidentna situacija detaljno istraživati uz pomoć video-nadzora i da će svaka nesavjesna radnja biti oštro sankcionisana. Novčane kazne za ovu vrstu prekršaja se kreću u rasponu od 300 do 1.000 KM.

pku1 pku2

Zabilježeno prvo korištenje podzemnih kontejnera koji se nalaze ispod stare zgrade Općine Kakanj