Putevi svačiji a briga ničija: Kakanjski šahtovi i odvodni kanali ostaju bez svojih poklopaca!?

 

imag2982

Kad god se povede riječ o razvoju putne mreže u našoj Općini, onda se s ponosom ističe kako se u tome u zadnjih nekoliko godina učinilo mnogo pa skoro da nema ni sela ni zaseoka koje nije povezano nekom putnom saobraćajnicom. Recimo, dosta se učinilo i sela su zahvaljujući tome postala daleko bliža gradskim centrima a to poboljšava uslove života i rada.

U ovom slučaju ponavlja se jedno staro pravilo: puteve je dosta lakše graditi nego održavati i o njima voditi brigu. Ovom prilikom, nećemo sada o detaljima koliko se potroši sredstava za njihovo održavanje.

Činjenica je da je za regionalne puteve nadležan Kanton a Općina muku muči i sama se bori s tim.

U zadnjih nekoliko mjeseci na širem području Općine Kakanj u nekoliko mjesnih zajednica zabilježeno je svakodnevno nestajanje metalnih i drugih poklopaca sa javnih šahtova uz regionalne ali i lokalne puteve, a koji služe za odvodnju oborinskih voda.

Naime, evidentirano je i nekoliko saobraćajnih nezgoda prelaskom preko otvorenih šahtova koji iz dana u dan nestaju a rješenja nema. Tom prilikom bi kazali da su naši putevi svačiji a briga ničija! Slivnici ostaju bez rešetki. Dokle će tako, vidjećemo!