Radnici u zdravstvu na protestima: Pozivaju Fortu i Vranića da prekinu sjednicu Vlade KS i obrate im se

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, Sindikata Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te dijela doktorskog sindikata JU Dom zdravlja KS, okupili su se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, a cilj im je da na miran i dostojanstven način ukažu na nezadovoljstvo odnosom trenutne Vlade prema zdravstvu u cjelini, a posebno prema radnicima u zdravstvu i pacijentima, te obavezu Vlade KS da uvažava sindikate kao socijalnog partnera.

Kako je ranije najavljeno, ovi protesti koji su radnicima u zdravstvu KS od 2019. četvrti po redu, trajat će od 11 do 14 sati, a podršku učesnicima pružit će članovi sindikata koji će u vrijeme održavanja na poslu tokom pauze izaći ispred ustanova u kojima rade uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi.

 Svi radimo u istim uvjetima i svima nam je teško, pogotovo sada u ovoj situaciji kada nemamo granski kolektivni ugovor, obzirom na to da su koeficijenti koji su bili u kolektivnom ugovoru doktora na sudu legalno završeni, presuđeni, ništavni. Mi smo tu da se zajedno legalno borimo za ista prava za sve. Znači, za sve doktore u kantonu, za sve medicinske sestre/tehničare i za sve one druge zaposlene u javnim ustanovama – kazala je dr. Neira Šeta, predsjednica Skupštine Sindikata doktora JU Dom zdravlja KS.

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo na potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora čekaju 28 mjeseci.

Do sada je Sindikat radnika u zdravstvu KS sa ministrom zdravstva u Vladi KS Harisom Vranićem i njegovim saradnicima održao nekoliko sastanaka, ali dogovor još nije postignut. Posljednji je, kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, ali se, dodaje, nisu mogli dogovoriti oko milion i po KM, koliko nedostaje sredstava.

Ranije je rečeno, kako za ono što radnici u zdravstvu traže, potrebno oko 13 miliona KM.

– To je stav direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a matematičkim izračunom, ako je za doktore, po potpisivanju strukovnog kolektivnog ugovora 2019. godine, trbalo dodatnih četiri miliona KM, onda za nedoktore na godešnjem nivou maksimalno treba sedam miliona maraka – kaže Selimić.

Naglasio je kako se mora znati da u ovom trenutku svi uposleni u zdravstvu u KS nezakonito primaju plaću.

– Ono što su prijašnje vlasti u KS potpisale sa doktorima, poništeno je sudskim odlukama. Naš kolektivni ugovor istekao je prije više od dvije godine, što znače da pravna sigurnost u ovom trenutku ne postoji. Kad mi potpišemo Granski kolektivni ugovor, bit će legalizirani koeficijenti doktora medicine i stomatologije koje im je 2017. nezakonito dao tadašnji premijer Elmedin Konaković, a onda i 2019. Edin Forto. U ovom trenutku jedino je naš Sindikat reprezentativan i jedino mi sa vlasti možemo potpisati Granski kolektivni ugovor – kazao je Selimić.