Radnici Vijeća ministara BiH u štrajku: Vratite nam društvene mreže, šta da radimo na poslu

Vijeće ministara BiH je danas blokiralo pristup društvenim mrežama u zgradi Vijeća ministara BiH.

Direktno na serveru, jutros su blokirani Facebook, Instagram i Twitter. Nakon ovog šokantnog poteza sindikat nije čekao ni minutu. Odmah su zakazali štrajk za danas u 17:00.

“Nismo htjeli toliko da uzburkamo odnose unutar naše administracije, ali smo to uradili po uzoru na neke velike kompanije, te administrativne jedinice širom svijeta koje su isto uradile. To je valjda sad trend, šta ja znam, pa smo i mi kontali da budemo moderni”, rekao je vidno iznenađen Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Na ovu izjavu oštro su odgovorili iz sindikata sa osudama ovako radikalnog pristupa, ali i ishodima ove odluke.

“Ovo nema nikakvog smisla. Mi se nismo zapošljavali ovdje da bismo radili. I eto, ja sam malo duže tu, prije smo morali lupati onog pasijansa po vazdan. Sad imamo društvene mreže. Tamo možemo objavljivati ove selefije, lajkujemo, komentarišemo, dopisujemo se, šaljemo recepte za kolače. I oni to sad nama hoće da ukinu. Šta mi da radimo osam sati, molim lijepo?! Znate li vi koliko je osam sati kad nemate posla?! Mi moramo nešto raditi, a ove društvene mreže su idealne da se ubije dan”, rekla je Indira Višak, Predsjednica Sindikata radnika Vijeća ministara BiH.

Na ovu naglu i neočekivanu odluku, reagirali su iz Vijeća ministara, tako što su rekli da će ipak vratiti Facebook kako se radnici ne bi bunili i štrajkovali, jer u nedostatku radnika, Vijeće ministara neće biti u prilici da funkcioniše, jer i ovako jedva išta da rade.

“Pa ljudi nemojte. Evo vratit ćemo taj Facebook ako vam je on najbitniji, ali da se barem ne slikate po hodnicima i WC-ima, čuli smo da to ovi iz medija prate i objavljuju sve. Dajte malo strukturalnog dijaloga, malo reformske agende, da skinemo te okove nesporazuma”, na pomirenje je pozvao Zvizdić.

No, do završetka ovog teksta radnici su pokazali da je i Facebook još uvijek blokiran, te da će zbog ovoga stupiti u generalni štrajk u 17:00.

(satira i humor)