Renato Kristić – mladi kreativac sa RC letjelicama i GoPro kamerom

Video zračna prezentacija zemlje i rodne Općine Kakanj

Renato Kristić i njegova RC letjelica

Renato Kristić je mladić iz Kaknja koji svojim umijećem daje pravi patriotski primjer kako se na najbolji način promoviše naša domovina i njene prirodne ljepote.

Video snimci ovog mladog autora koje pravi pomoću multirotor letjelice ili drona zadivili su sve one koji su ih imali priliku preko youtube kanala a danas ih je mnogo.

Zračni video prikazuje dijelove Bosne i Hercegovine onakvim kakve inače nismo u mogućnosti vidjeti osim iz ptičije perspektive. Renato je do sada napravio videoprezentacije atraktivnih turističkih lokacija poput Mostara, Konjica, Ramskog jezera, Blidinja…

Njegov motiv prvenstveno je bila promocija turističkih potencijala naše zemlje, no vremenom je to postala i mogućnost zarade. Ovaj mladić je diplomirao na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru.

„U početku sve ove snimke sam pravio lično, a poslije su mu se pridružila još dva prijatelja, jednom prilikom otkrio nam je kroz razgovor. Renato Kristić koji se krije iza ovog jedinstvenog i lijepog, nadasve interesantnog i korisnog poduhvata. Zahvaljujući multirotor letjelici s GoPro kamerom, danas imamo priliku vidjeti mnoge gradove iz drugog ugla.  Uvijek su me privlačile letjelice ali nisam bio upućen u sve to. Međutim, u zadnje vrijeme uz pomoć interneta i društvenih mreža moguće je mnogo saznati. Tako da sam vremenom istraživao o RC letjelicama. Nedavno sam po prvi put pomoću RC (radio controll) letjelice uspio snimite dio kakanjske općine iz zraka.

Snimak je urađen sa kakanjskog mjesta Varda a jedna od  destinacija je i kakanjsko zimovalište Ponijeri. Nakon što sam savladao vještine letenje, došao sam na ideju da montiram i kameru na letjelicu te pokušam nešto i snimiti. Pošto studiram u Mostaru, prvo sam dolje uspio napraviti par snimaka, ali pošto sam ja iz Kaknja nisam mogao odoljeti a da ne snimim i malo prekrasne kakanjske panorame što sam i pokazao kroz jedan video“ – dodaje Kristić koji kaže kako namjerava nastaviti sa snimanjem okoline Kaknja ali i cijele  BiH.

fotografija Kaknja iz perspektive multirotor letjelice Renata Kristića

Hamid Hadžić