REZIME mandata Aldina Šljive: “Trudio sam se da budem otvoren za dijalog sa svima”

Načelnik općine Kakanj, Aldin Šljivo, na svom Facebook statusu osvrnuo se na prethodni mandat sa sljedećom objavom:

“TRUDIO SAM SE DA BUDEM OTVOREN ZA DIJALOG SA SVIMA”


U životu težim da me ljudi cijene po mojim postignućima. To zahtjeva mnogo truda i odricanja, ali na kraju svakog projekta ili zadatka, ukoliko ste se vodili tim motom, budete zahvalni i zadovoljni.

Mogu slobodno reći da sam svaki posao radio iz srca i sa osmijehom, ali isto tako treba istaći da je posao Općinskog načelnika neprocjenjivo iskustvo.

Za relativno kratko vrijeme mnogi započeti projekti su privedeni kraju, neki su u ove dvije godine imali svoj početak i kraj, a neki su tek započeli i možda će biti realizovani tek za par mjeseci ili pak za 10 godina. Suština je da smo zadržali trend razvoja našeg grada, suočili se sa nizom izazova koje smo uspješno realizirali, uveli neke nove trendove, te napravili velike iskorake ka daljem razvoju.

Kakanj je mali grad u kojem ima mjesta za svakoga. Trudio sam se da čujem glas svakog pojedinca, organizacije, institucije. To mi je bio razlog da posjetim svaki vid okupljanja u našem gradu, pa sam putem formiranih Savjeta provodio vrijeme sa privrednicima, mladima, uspješnim ženama, dijasporom, boračkim populacijama, bio prisutan na skoro svim sportskim i kulturnim događajaima, uspostavio saradnju sa svim NVO organizacijama koje djeluju na području naše Općine. Tamo gdje lično nisam mogao prisustvovati davao sam podršku putem društvenih mreža, ali i javnost informisao o svim bitnim informacijama vezanim za naš grad, tačnije trudio sam se da budem dostupan 24 sata za svakog pojedinca.

Aktivnosti na koje sam posebno ponosan:
– Nastavljen trend rasta budžeta uz punu likvidnost Općine – povećan budžet za skoro 4 miliona KM, za dvije godine saniran deficit iz 2010.godine u visini od 300.000KM, stabilno preuzeli kredit JP Vodokom, ispravili grešku obračuna PDV-a prema Općini gdje smo na godišnjem nivou osigurali dodatnih pola miliona KM za svaku godinu.
– Značajne datume obilježili na inovativne načine: sa taksistima, medicinskim radnicima, vatrogascima, sa prijateljima osobama sa invaliditetom iz radionice „Zagrljaj“, u džematima na bosanskoj bošći, borcima, antifašistima, penzionerima, najstarijom Kakanjkom..
– Pokrenuli rješavanje brojnih pitanja koja su veoma kompleksa, zahtjevna, teška i često kvalificirana kao nerješiva:
o Sporazum o saradnji između Općine Kakanj, RMU Kakanj, Tvornice Kakanj i Trgošpeda na realizaciji projekta izgradnje dionice ceste Donji Kakanj – Kondžilo, a potom i iznalaženje rješenja za probijanje nove trase puta, te osiguranje kompletnog iznosa sredstava za realizaciju ovog projekta.
o Realizirane aktivnosti sa premijerom Vlade ZDK i resornim ministrima u vezi dodjele koncesije i zaključivanja koncesionog ugovora sa RMU (dodatni prihodi u budžetu) – očekuje se potpisivanje Ugovora.

Otvorene problematike kroz održane sastanke sa predstavnicima RMU, TE Kakanj, ŠPD, JP Željeznice FBIH, Agencije za sliv rijeke Save, Centrotrasa, Hidrogradnje, Fonda za zaštitu okolišta, Direktcije cesta ZDK, svim školama na području Kaknja..
o Intenzivirali aktivnosti na stavljanju u funkciju termomineralne vode Tičići
o Obezbijedili svu dokumentaciju za stavljanje u funkciju Poslovne zone u Bilješevu
– Zadržali potpunu korektnost i harmoniju u radu Općinskog vijeća.
– Dobili prestižni BFC certifikat (certifikat o povoljnom poslovnom okruženju) – septembar 2019.
– Dobili priznanje „Načelnik – prijatelj roma“ – titula uručena u Europskom parlamentu u Biselu – novembra 2019.
– Priznanje za transparentnost u radu – drugo mjesto – za period 2019.-2020. prema monitoringu rada kod 145 lokalnih samouprava u BiH
– Uspostavljena saradnja sa Poljskom u cilju povlaćena sredstava iz fondova Evropske unije.
– Povećane naknade za porodilje
– Uveden novi oblik stipendiranja učenika i studenata za deficitarna zanimanja. Uspostavljena veza između privrede, obrazovnih institucija i BIRO-a (rezultati se očekuju tek za 4 godine).
– Uvedena besplatna članarina za sve članove Gradske bibilioteke Kakanj.
– Uvedena nova praksa – svim učenicima prvih razreda osnovnih škola u Kaknju besplatni udžbenici.
– Podrška mladima za stambeno zbrinjavanje kroz refundaciju kamata i troškova ishodovanja rješenja o odobrenju izgradnje objekta.
– OSTALO:
o Zadržana praksa visine cijene usluge u državnom vrtiću od 50KM, te osigurana sredstva za refundaciju troškova roditeljima čija djeca idu u privatni vrtić
o Uveden sistem E-Općina
o Nove stavke finansijske pomoći u budžetu Općine: Memorijalni centar Srebrenica, UG Slatki život, Udruženje penzionera Kakanj
o Zadržana praksa sufinansiranja troškova doktorskog studija
o Izrada socijalne karte općine
o Uspostavljena saradnja Općine Kakanj i UNZE – analiza i dalji planovi podsticajne politike općine Kakanj
o Usvojeni nazivi novih ulica u Kaknju
o Imenovane nove MZ u cilju efikasnijeg djelovanja na terenu
o Organizovan svečani defile svih učenika maturanata srednjih škola iz Kaknja (2019.)
o Učešće u rekonstrukciji i izgradnja spomen obilježja: Park zlatnih ljiljana, šehidska česma i oblježje u Papratnici, šehidska spomen česma u Sopotnici, šehidska česma i spomen obilježje u Brnju, spomen-obilježje sa velikim jarbolom i zastavom BiH na lokalitetu Hurije, spomen obilježja antifašistima Rudiju Čajevcu, Mehmedu Skopljaku i Ivi Loli Ribaru, uređenje partizanskog groblja u Kraljevoj Sutjesci, postavljanje jarbola i velikih zastava u gradu na tri lokacije.
o U dva navrata Općinu Kakanj su zadesile poplave – izljevanje rijeka iz svog korita i ugrožavanje stanovništva (februar 2019. i maj 2019.) – USPJEŠNA BORBA ZA SIGURNOST GRAĐANA
o Pandemija COVID-19 (intenzivno od marta 2020.) je usložnila funkcionisanje Općine, narušila finansijske tokove, ugrozila funkcionisanje privrede, te kulturno-sportskih institucija i dešavanja – BILI SMO PRIMJER DRUGIM OPĆINAMA U SPREMNOSTI DA ODGOVORIMO ZADATKU
– PRIVREDA I POLJOPRIVREDA – Nastavljena milionska izdvajanja za podsticaj u privredi i poljoprivredi. Za dvije godine putem projekta „Pokreni svoj posao u Kaknju“ firmu osnovalo 78 osoba.
Također smo kroz različite podsticajne mjere i uz pomoć stranih nevladnih organizacija podržali postojeće male biznise koji su se odlučili u proširenje djelatnosti.
Možemo biti ponosni i na činjenicu da je u 2019.godini MALAK GRUPACIJA Sarajevo odlučila da svoje investicije uloži na području naše Općine. Tako je otvorena MALAK FARMA u Kaknju koja je do sada uložila oko 7 miliona KM za razvoj poljoprivrede i turzima, te zaposlila oko 50 novih radnih mjesta sa tendencijom širenja biznisa i radne snage. Svečanost povodom ove investicije će biti upriličena u narednoj godini.
INFRASTRUKTURNI PROJEKTI:
– Cestovna infrastruktura (rekonstrukcija, sanacija, proširenje, parking, potporni zid) za 2 godine uloženo: 4.200.000KM uglavnom u ruralna i prigradska područja. Iz ove cifre izdvajamo Izgradnja nove dionice puta Donji Kakanj – Kondžilo 1.800.000KM
– Izgradnja nove led rasvjete na podrčuju Kaknja u vrijednosti od 680.000KM. Pripremljen projekat za rekonstrukciju i zamjenu postojeće rasvjete na led rasvjetu u vrijednosti od 3.500.000KM
– Hidrotehnički objekti (vodovod, kanalizacija) = 1.086.000KM gdje posebno izdvajamo: Kanalizacioni sistem Haljinići, Vodovod Varalići, Vodovod Zagrađe.. Uređenje obala: rijeka Bosna (700.000KM), rijeka Zgošća na dvije lokacije.
– Izgrađene dvije nove sportske sale – izgradnja trajala u 2018.godini kada je načelnik Općine bio Nermin Mandra, a moja malenkost obnašala funkciju direktora JU KSC Kakanj. Otvorenje novih sala je upriličeno u januaru 2019.godine, a potom i opremanje sportskom opremom.
– Izgradnja objekata za socijalno stanovanje:
o Zgrada za raseljena lica i izbjeglice (20 stanova)
o Dvije zgrade za ugrožene romske populacije (10 + 10 stanova)
o 7 novih stambenih objekata za porodice oštećene u poplavama 2014. (12 objekata je renovirano)
– Izgradnja i stavljanje u funkciju ambulante i prostorija MZ u Zgošći
– Uređenje ambulante i prostorija MZ u Krševcu (očekuje se stavljanje u funkciju)
– SUFINANSIRANJE:
o Rekonstrukcija i opremanje prostorija MZ (Modrinje, Hrastovac, Bištrani, Zgošća, Krševac, Brnj, Nažbilj..)
o Rekonstrukcija i dogradnja Parohijskog doma u Kaknju
o Izgradnja i proširenje objekta na Barama za potrebe pčelara
o Rekonstrukcija zgrade Lovačkog doma u Kaknju
o Rekonstrukcija i proširene Planinarskog doma na Bočici
o Izgradnja Centra za mlade MIZ na Ponijerima
o Rekonstrukcija nove zgrade Štaba civilne zaštite (zgrada TO)
o Rekonstrukcija Doma u Kraljevoj Sutjesci
o Utopljavanje javnih objekata, kupovina peći na pelet za javne objekte
– Kupovina ugostiteljskog objekta na izletištu Ponijeri
– Postavljanje javne rasvjete na izletištu Ponijeri
– Izgradnja Eko parka Tršće, uređenje parka na izletištu Bukovica
– Nastavak rekonstrukcije vrelovoda za potrebe JP Grijanje
– Obezbijeđena inicijalna sredstva (550.000KM) za proširenje mreže daljinskog grijanja kroz MZ Povezice
– Osigurana sredstva za modernizaciju FK Mladost Kakanj (reflektorska rasvjeta)
– VOZILA:
o Nabavka vozila za potrebe Civilne zaštite (vatrogasno vozilo cisterna kapacitetea 2000 litara, terensko vozilo Dustare, kombi vozilo Fiat Scudo)
o Učešće u nabavci vozila Doma zdravlja (sanitetsko vozilo, višenamjensko vozilo)
o Osigurana sredstava za nabavku ili nadogradnju autosmećara JP Vodokom
U periodu od nepune 2 godine koliko sam obnašao funkciju načelnika Općine Kakanj imao sam priliku da budem domaćin za visoke zvanice, te smo tako ugostili
– zamjenika komadanta NATO Štaba u Sarajevu brigadira Morten Henriksena,
– šefa delegacije EU u BiH njegovu ekselenciju Satlera,
– predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Džaferovića,
– predsjednika SDA BiH gospodina Izetbegovića u dva navrata,
– te druge zvanice na višim nivoima vlasti kojim se ovom prilikom zahvaljujem na posjeti i uspostavljanju saradnje.
Na kraju se želim zahvaliti rukovodstvu SDA Kakanj koji su mi ukazali povjerenje da obnašam ovako važnu i odgovornu funkciju, kao i svim saradnicima Općine Kakanj, ali i drugih privrednih, kulturnih, sportskih i društvenih institucija sa kojim sam sa zadovoljstvom sarađivao u proteklom periodu.


Naša saradnja i uspostavljeno prijateljstvo se nastavlja.
HVALA VAM

KAKANJ NA PRVOM MJESTU