Ristin doprinos kroz kakanjsko lovište i “Srndać” Kakanj

Bio predsjednik Upravnog odbora Srpske pravoslavne crkvene opštine Kakanj I LD Srndać Kakanj 

Nedavno je preminuo kakanjac Risto Mijatović – “bivši” predsjednik Upravnog odbora Srpske pravoslavne crkvene opštine Kakanj i bivši predsjednik LD Srndać Kakanj.

RISTO MIJATOVIĆ, rođen je 21.01.1929.god, u mjestu Ivnica , opština Kakanj.Član je LD “Srndać” Kakanj od 1953.godine obnašao je funkciju predsjednika Društva. Dobitnik je svih lovačkih priznanja kako Drušva tako SLO BiH i bio je počasni član.

Naime, tragom požutjelih stranica jedne arhive i nekih podataka iz knjige pod nazivom “Kakanjsko lovište I lovci”, autora Ađula Šehića, novinar Hamid Hadžić je našao podatak da su Jovini sinovi, stariji Risto I mlađi Veljko, dali značajan doprinos razvoju lovstva na kakanjskoj općini. Risto je bio jedno vrijeme I predsjednik duštva, a u više navrata biran je u razne organe društva., dok je Veljko od učlanjenja u lovačko društvo pa sve do iznenadne smrti 1990. Godine radio na mejstu sekretara, knjigovođe ili blagajnika.

Ristin stric, Dušan Mijatović je bio težak iz Ivnice, i on je bio prvi predsjednik lovačkog društva Kakanj. Tada je imao pedeset godina. Pun snage, a uz to dovoljno I životnog I lovačkog iskustva. Bio je ozbiljan, strog, racionakan I pravedan. Umro je nesretnim slučajem, nakon što ga je vlasitit bik probo oštrim rogovima u štali dok ga je hranio. Kako se navodi, u njegovoj kolibi koja se nalazila u Obriježi, tamo gdje je trasirana ski – staza, mnogi su lovci konačili u sezonama lova na srneću divljač. I u ovoj porodici je uvijek bilo lovaca. Njegov brat Jovo I bliski rođak Makso takođe su bili lovci, a Dušanov sin Ratko koji I dan danas živi u Ivnici dugo vremena redovni je član lovačkog društva.

Nakon Dušana Mijatovića, dužnost predsjednika obavljali su: Rasim Kulović iz Doboja, Sinan Odobašić iz Kaknja, Risto Mijatović iz Zgošće, Ađul Šehić iz Kaknja, Fadil Čabaravdić iz Doboja, Danko Idžaković iz Kaknja, Šefik Begovac iz Doboja, Mustafa Trako iz Kaknja I Hajrudin Čobo iz Kaknja, Fuad Kubat iz Kaknja, Mustafa Trako iz Kaknja.

Kakanjinfo