RMU Kakanj: Ministar Džindić izjavio: Štrajk u Kaknju organizirali čelnici sindikata koji imaju visoka primanja!

Nakon što je danas obećana isplata plaća za mjesec maj tekuće godine

Prekinut štrajk u Rudniku mrkog uglja Kakanj

Rudari Rudnika mrkog uglja Kakanj prekinuli su poludnevni štrajk kojeg su održali 12.jula 2016.godine, nakon što su od uprave dobili obećanje da će im dan poslije 13.jula  tj.sutra biti isplaćena majska plata. Predsjednik sindikata u Rudniku mrkog uglja Kakanj Nezir Begić pozvao je rudare da se vrate na radna mjesta nakon što su danas privremeno obustavili proizvodnju radi neisplaćenih plata.  Begić je za medije rekao da se nada da će vlasti ispoštovati dogovor i sutra isplatiti platu.

DŽINDIĆ: Naći ćemo rješenje za rudare, štrajk u Kaknju organizirali čelnici sindikata koji imaju visoka primanja!

Ministar energije, indNermin Džindić Ministar energije, rudarstva i industrije FBIHustrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić izjavio je za “Avaz” povodom štrajka rudara Rudnika Kakanj da će se potpuno založiti da se rudarima ovog rudnika nastave isplaćivati plaće, ali sa doprinosima.

„Na tom sastanku smo dobili papire o primanjima, konkretno gospodina Nezira Begića, predsjednika Rudnika Kakanj koji je bio najglasniji, a koji pored redovne plate svaki mjesec prima dvije trasportne nadnice, primanja za prekovremeni rad. Također, iako nema rada u noćnim satima, obračunava mu se dio noćnog rada, zatim dodatane stiumulacije itd. Dakle nesumnjivo je da oni koji su organizirali štrajk zapravo brane svoja visoka primanja“ izjavio je za avaz  Džindić.

Nezir Begić – predsjednik sindikata RMU Kakanj nazvao izjave ministra „gnusnim lažima“!

OptužbeNezir Begić - inicijator i ranijih protesta za rudare .izjave ministra Džindića smatra gnusnim lažima federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića da ima primanja veća od direktora rudnika, Begić je nazvao gnusnim lažima i naveo da razmišlja o pokretanju tužbe.

Džindić je razgovarao danas sa direktorima u Elektroprivredi BiH i rudnicima Kreka, Đurđevik, Zenica, Breza, Kakanj, Bila i Gračanica, te predstavnicima sindikata o problemima isplate plata i doprinosa u rudnicima, prenosi Fena.

 

Kasim Alajbegović – tražimo trajna rješenja i razumijevanje za rudarstvo

Direktor Rudnika mrkog uglja Kakanj Kasim Alajbegović navodi da su plate rudarima u ovom Rudniku uvijek Alajbegović-tražimo razumijevanje za rudarstvoisplaći
vene do 10. u mjesecu, međutim “Rudnik mrkog uglja Kakanj je jedan od 164 porezna obveznika u Federaciji BiH, čiji računi su blokirani, odnosno, kojima je izdato rješenje za ograničeno raspolaganje sredstvima.”

„Tražio sam da nam dozvole isplatu plaće sa privremenim ograničenjem koje možemo realizovati i da nas tako ostave do Nove godine, uz garancije da će Rudnik Kakanj od 1. Januara moći isplaćivati sve poreze i doprinose. To je vrijeme u kojem ćemo imati dva široka čela i proizvodnju sa Površinskog kopa. Do tada ćemo uvesti i novu opremu koja je garant za stabilizaciju i kontinuitet proizvodnje. Mi još čekamo informacije da li će nam pod ovim uslovima odobriti isplatu plaća. Dakle, tražili smo razumjevanje za rudarstvo u narednih pola godine. To od nas traži stanje proizvodnih kapaciteta. Ostvarujemo 75 posto planske proizvodnje i to je naš najveći ograničavajući faktor“, naveo je Alajbegović.

 

57849094-b7b8-462c-9a7f-03ca0a0a0a64-12-718x446

Hamid Hadžić