RMU KAKANJ: Novi bager na Površinskom kopu

Uoči Dana državnosti pušten u rad novi bager

bagersvecanosrt_v_15_1
Danas je, povodom Dana državnosti BiH, na Površinskom kopu Vrtlište zvanično pušten u rad novi eletrohidraulični bager čija zapremina kašike je 12,5 m³.

Ključeve bagera iz ruku izvršnog direktora za proizvodnju Elektroprivrede BiH Dr. Nevada Ikanovića primio je bagerista Ekrem Alidžaniović, koji je na Povrđšinskom kopu vrtlište upravalja istim ovim mašinama, samo manjeg kapaciteta. Tom prilikom je rekao da je lakše i bolje raditi novom opremom:

– Sve je bolje kada je novo. Veći je kapacitet, može se više uraditi a i sigurnije je.

bagersvecanosrt_v_14_1

Ovo je investiciono ulaganje Elektroprivrede BiH vrijedno 5.430.000 KM. Upotrebom bagera značajno će se povećati kapacitet utovarnih jedinica na otkrivci čvrste jalove mase, a na proizvodne pokazatelje osvrnuo se i izvršni direktor Ikanović:

– Ovaj mjesec rudnici iz Koncerna EP BiH već su proizveli iste količine uglja kao prošle godine, a danas se očekuje dostizanje proizvodnje od pet miliona tona. To je poklon rudara domovini povodom Dana državnosti.

bagersvecanosrt_v_12_1

Gostima, radnicima na Površinskom kopu Vrtlište obratio se i direktor Rudnika Kakanj mr. Kasim Aljbegović, zahvaljujući se Elektroprivredi BiH ovoj i svim prethodnim investicijama, a između ostaloga je rekao:
– Godišnje na ovom Kopu se utovari i preveze skoro četiri miliona kubnih metara otkrivke. Bar polovinu od toga, znači oko dva miliona kubnih metara otkrivke, na godišnjem nivou, treba da utovari ovaj bager. To je najslikovitiji opis značaja ove investicije. Iz toga je potpuno jasno šta nama znači ovaj bager i koliko smo zahvalni Elektroprivredi BiH.
Na ovaj način kompletirana je utovarno-transportna tehnološka linija na eksploataciji i odlaganju čvrste jalove mase, za koju je u maju ove godine nabavljeno pet damper kamiona nosivosti 130-140 tona.

bagersvecanosrt_v_11_1

U periodu od 03.10. do 11.10.2017. godine izvršena je isporuka dijelova i sklopova elektrohidrauličkog bagera kašikara zapremine kašike 12,5 m3 na plato pogona PK“Vrtlište“ ZD RMU „Kakanj“ d.o.o. Kakanj, od strane isporučioca „NGH“ Export-Import d.o.o. Tuzla. Montaža ovog ektrohidrauličkog bagera urađena je u vremenskom periodu od 06.10. – 27.10. 2017. godine. Probni rad bagera je trajao 100 sati, dok je osam hiljada moto sati garantni period.

bagersvecanosrt_v_13_1