RODITELJI OPREZ – Zašto je ekranizam toliko štetan !?

Moderna tehnologija nam je omogućila dostupnost različitih informacija, olakšala različite obveze i aktivnosti (od nastave do kupovine) te nam pruža zabavu za sve uzraste, osobito proteklih mjeseci kada smo dio vremena provodili u karanteni.


Ekrani su prisutni svuda i praktički ih je nemoguće izbjeći pa tako često vidimo djecu, pa čak i bebe, kako se zabavljaju gledajući u pametne telefone, tablete i drugo, a ono o čemu mnogi roditelji ne razmišljaju je da vrijeme provedeno ispred njih može ostaviti velike posljedice.


Prema novim istraživanjima, pretjerano gledanje ekrana, bilo koje vrste, mijenja strukture dječjeg mozga na negativan način. Rezultati pokazuju da što duže dijete gleda televiziju ili video sadržaje na ekranima to su promjene u mozgu dublje.

Izloženost malih beba i djece do tri godine ekranima povezano je s usporenim razvojem govora, vještina te spremnosti djece za vrtić.

Također, ekrani u toj dobi često dovode i do problema sa spavanjem, ponašajnih problema, dugoročnih problema u socijalnom razvoju, uključenosti i sposobnosti praćenja na nastavi te akademskog uspjeha. 

Edukativni ONLINE projekat Udruženja OKC Kakanj “OPREZ – EKRANIZAM KAO AUTIZAM”!

Uz podršku Općine Kakanj

Medijski partner: Internet portal KakanjInfo