Rudnik Kakanj: Gubitak manji za 4,6 miliona

otkopavanje_radiliste

Naime, riječ je o šestomjesečnom poslovnom rezultatu

Rezime, rada i poslovanja u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine, u Rudniku Kakanj, najslikovitije se može razumjeti iz podataka o ukupnim šestomjesečnim gubicima. Na kraju juna 2015. Rudnik je imao gubitak u iznosu od 9.886.372 KM. Na kraju juna 2016. godine Rudnik ima gubitak od 5.267.272 KM. Znači, u ovoj godini za šest mjeseci napravljen je manji poslovni gubitak za 4.619.100 KM.

Uvećan prihod

U prvom polugodištu 2015. godine Rudnik je ostvario prihod u iznosu 29.936.285 KM. Za prvih šest mjeseci 2016. godine prihod je uvećan za oko tri miliona, odnosno 7,05 odsto i iznosi 32.046.477 KM. Znači da se u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine više zaradilo. To nije bilo dovoljno za sve potrebe pa je za nastale šestomjesečne obaveze potrošeno 37.313.720 KM. U istom periodu prošle godine potrošeno je oko dva miliona KM više.

Može još bolje

Garancija za takav optimizam je konsolidacija i modernizacija novih proizvodnih kapaciteta. Posebno se to odnosi na podzemnu eksploataciju uglja. U narednih nekoliko mjeseci sa novom širokočelnom mehanizovanom opremom počinje eksploatacija uglja u jami Begići. I drugo široko čelo, sa remontovanom hidrauličnom podgradom u Centralnom reviru jame Seoce, također će početi sa otkopavanjem i donositi nove količine uglja. Sve zajedno to znači veće prihode u podzemnoj eksploataciji uglja. Sa dostignutom proizvodnjom na Površinskom kopu, procjene idu ka još boljim rezultatima poslovanja. To znači da u nekom novom izvještajnom periodu, uz povećavanje prihoda i nastavak potrošnje prema potrebama proizvodnje, brojke o dugovanjima i brojke o poslovnom rezultatu mogu biti još bolje u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine, kada se u dosta nepovoljnom proizvodnom ambijentu gubitak smanjio sa 9,8 na 5,2 miliona KM.

Press RMU Kakanj