Rukometaš Amar Amitović – reprezentativac Sjedinjenih Američkih Država

Mladi kakanjski sportista kojim se ponosimo: Rukometaš Amar Amitović – reprezentativac Sjedinjenih Američkih Država
12642685_956520007717142_3094935378987469468_n

Kakanjac, član Rukometnog kluba Kakanj, Amar Amitović, upisao je svoj debitantski nastup za rukometnu kadetsku selekciju Sjedinjenih Američkih Država.

Pišem ovaj tekst možda malo subjektivno jer Amara poznajem gotovo „od kad se rodio“. Uvijek nasmijan, vedar, sa sportskom torbom koja je do prije par godina bila „veća“ od njega, izrastao je u pravog sportistu, uzornog i fino vaspitanog momka. Sve je podredio treninzima i svojoj najvećoj ljubavi – rukometu. I vratilo mu se, jer se uvijek na kraju trud, rad i predanost isplate. Zaslužio je poziv u selekciju Sjedinjenih Američkih Država i iskreno se nadam, skoro pa sam uvjeren, da će još dugo godina biti član reprezentacije ove svjetske velesile.

Iako je rukomet u Americi u razvoju, ozbiljno se radi. Učestvuju na najjačim turnirima za mlade selekcije širom svijeta, angažiraju najzvučnija trenerska imena svjetske klase… Ako tome pridodamo i besprijekornu logistiku zaključak je da neće dugo trebati da se prometnu u jednu od vodećih rukometnih nacija. Našeg Amara prate još od Granollers kup-a u Španiji, gdje je kao mlađi kadet ostvario zapažene uspjehe sa ekipom Rukometnog kluba Kakanj.

Razgovarao sam s Amarom prije polaska na okupljanje američke reprezentacije i ostao nemalo zatečen sigurnošću i samopouzdanjem kojim se „naoružao“.

„Nemojte brinuti, radit ću samo ono što najbolje znam – igrati rukomet“, rekao je Amar.

Zamolio me da se u njegovo ime zahvalim roditeljima, Almiru i Sadmiri, trenerima Nedžadu, Selmiru i Mirzi i naravno njegovim saigračima i navijačima RK Kakanj, jer kako reče, svi su oni dali dio sebe da se ostvari  njegov san.

Da ne bi sve ostalo samo na pozivu i priči zaslužan je opet Amar. Ubjedljivo najbolji strijelac američke reprezentacije na Partille cup-u u Švedskoj, sa postignutih 80 golova u 8 osam utakmica „pokupio“ je simpatije trenera, suigrača… Stigao je i poziv za okupljanje starije vrste – juniorske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država….

Zadovoljstvo je pisati ovakve tekstove, pozitivne, afirmativne… Želio bih da što češće pišemo o Amaru,Benjaminu, Dejanu, Kenanu… Da se mladi „ugledaju“ na njih, sportiste koji svojim radom, znojem i odricanjem dolaze do uspjeha, i što je najbitnije ostaju dobri  ljudi i istinski ambasadori našeg voljenog grada.

Sajo Zaimović

12494791_995061490529660_2312527697110826009_n

 

P.S. Amar Amitović je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama 16. jula 2001.godine, te stoga ima američko državljanstvo. U Rukometnom klubu Kakanj nastupao je za sve selekcije, kao i za seniorsku selekciju. Nastupa za kadetsku selekciju Sjedinjenih Američkih Država, a prije nekoliko dana pozvan je i da nastupi za juniorsku reprezentaciju SAD-a. U osam utakmica koje je odigrao za američku kadetsku reprezentaciju na turniru u Švedskoj prosjek postignutih golova bio je 10 po utakmici. Školovanje će nastaviti u SAD-u. Igrat će i za  američku univerzitetsku ligu koja broji 25 klubova raspoređenih po regijama.

Za njegov uspjeh zaslužni su treneri Nedžad Zaimović, Selmir Šestović i kondicioni trener koji ga i pripremao za provjere u SAD-u Mirza Demir.

Hamid Hadžić