Salkić: Narodna skupština RS-a mora poštovati konstitutivnost naroda

Potpredsjednik RS-a Ramiz Slakić je ukazao na otvoreno kršenje Ustava RS-a od aktualne vlasti i pozvao da se zaustavi protivzakonita i protivustavna aktivnost.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske osudio je najavu Milorada Dodika, predsjednika RS-a da će Narodna skupština RS razmatrati tekst deklaracije o opstanu srpskog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Slakić je ukazao na otvoreno kršenje Ustava RS-a od aktualne vlasti i pozvao da se zaustavi protivzakonita i protivustavna aktivnost.

“Ustav bh. entiteta RS polazi od temeljnog principa da u ovom entitetu žive ravnopravni konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Dakle, ovaj entitet nije ekskluzivno srpski entitet, kako to aktualna Vlada i Milorad Dodik žele prikazati. Ovdje bi svi narodi trebali biti ravnopravni, na svakoj stopi bosanskohercegovačke zemlje, a samim tim i na svakoj stopi entiteta, koji nepravedno nosi ime samo po jednom narodu. Nedopustivo je da vlasti ovoga entiteta favoriziraju samo jedan narod, da ga stavljaju u povlašten položaj i daju mu mogućnost da svoj jezik zovu srpski jezik, suprotno Ustavu entiteta, a onima koji govore bosanski jezik to ne dopuštaju. Očigledno je da je davanje ovoga imena bh. entitetu RS bilo pogrešno, jer se upravo iz njega crpe zabrinjavajuća etnička isključivost, diskriminacija drugih naroda, planski izolacionizam, potpuna pravoslavizacija i nagla radikalizacija”, izjavio je Salkić.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta “Narodna skupština je mjesto gdje se rješavaju pitanja svih građana, a ne samo srpskog naroda i nedopustivo je da se na ovom nivou raspravlja o pitanjima samo srpskog naroda”.

“Na ovaj način se na mala vrata RS želi uvesti u direktan odnos sa Srbijom, kao područje sa homogenom nacionalnom strukturom i teritorijom. Međutim, ovo nije isključivo srpski entitet. Podsjećamo da na tom području danas živi 200.000 Bošnjaka, koje uzurpiranje institucija vrijeđa i diskriminira”, kazao je Salkić.