Salkić očekuje da bh. pravosudne institucije, OHR i PIC reaguju povodom izjava Dodika

Salkić je naglasio da on i njegovi saradnici godinama upozoravaju na pogubne i opasne aktivnosti koje provodi Milorad Dodik i Vlada RS

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske danas se u Bratuncu sastao s predstavnicima Bošnjaka u političkom i javnom životu, kako bi razgovarao o efektima posljednjih javnih istupa Milorada Dodika, predsjednika RS, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dodik je u svojim šovinističkim izjavama kazao kako Bošnjaci ponovno okupiraju Podrinje, aludirajući na to da ovaj dio Bosne i Hercegovine ne pripada Bošnjacima. Tokom razgovora, Salkić je istakao da Dodikova politika širenja mržnje, podsticanja na međunacionalnu netrpeljivost i diskriminaciju mora biti sankcionisana. Ta politika se godinama provodi, vješto se skrivajući iza nacionalnih interesa Srba i iza Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju iz Salkićevog kabineta.

Kako je saopšteno, Salkić je naglasio da on i njegovi saradnici godinama upozoravaju na pogubne i opasne aktivnosti koje provodi Milorad Dodik i Vlada RS, a kojima se kroz podaničke medije i obrazovni sistem u ovom entitetu ta politika želi provesti do svih slojeva društva i u svim starosnim generacijama, a politička ideologija aktualnih vlasti RS temelj je opasne radikalizacije i pravoslavizacije ovoga entiteta.

“Ovakvim aktivnostima se ugrožava dostignuti stepen stabilnosti, suživota, tolerancije i razumijevanja u ovom entitetu, ali i cijeloj BiH, koji se strpljivo, godinama gradio. Sve što se na lokalnim nivoima uspjelo izgraditi, gdje su ljudi oslonjeni jedni na druge, gdje zajednički rješavaju probleme, Dodik svojim izjavama, izmišljotinama i postupcima pokušava uništiti i zatrovati dobre odnose među narodom”, rekao je Salkić.

Dodao je da očekuje da pravosudne institucije rade svoj posao, da reaguju i sankcionišu necivilizacijske postupke, “kako ovaj štetni proces, koji vodi Milorad Dodik, ne bi otišao predaleko, nakon čega bi bilo kasno za bilo kakve reakcije”.

“OHR i Vijeće za implementaciju mira (PIC), imali su elemenata, kao i domaće pravosuđe, da i ranije reaguju na antiustavne aktivnosti vlasti u entitetu RS, ali su to propustili. Zbog toga imamo dalje korake u izazivanju mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima i državi BiH od strane vlasti u ovom entitetu. Jedan od krajnjih ciljeva vlasti u ovom entitetu je radikalizacija Bošnjaka pod pritiskom nepravde, diskriminacije i svakodnevnog javnog linča. Bošnjaci su svoji na svom u Podrinju i cijeloj BiH. Mi smo bili većinski narod u Podrinju, sve do agresije, do etničkog čišćenja i genocida koji su počinjeni od 1992. do 1995. godine. U Srebrenici nas je živjelo 75 posto, u Bratuncu 64 posto, u Zvorniku 59 posto, u Vlasenici 61 posto… Mi smo danas ponovo svoji na svom i, uprkos svemu, čvrsto i zauvijek opredijeljeni za gradnju mira i suživota. Drina je naša rijeka, a ovo je naša zemlja, zemlja naših pradjedova od koje nikada i ni pod kojim uslovima nećemo odustati”, istakao je Ramiz Salkić.

Pozvao je Bošnjake da “ne nasjedaju na provokacije kojih je svaki dan na pretek, nego da budu posvećeni sebi, svojim porodicama i svom radu, potpuno svjesni poruka i okruženja u kojem žive”.

Dodao je da očekuje da će OHR i PIC, zajedno s domaćim pravosudnim institucijama, konačno reagovati te naglasio da im je to i obaveza.